ZF 24

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a adoptat un proiect de lege de 858 de miliarde de dolari pentru apărare. Din aceştia, 10 miliarde de dolari vor fi alocaţi furnizării de arme către Taiwan

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a adoptat un...

Autor: Andrei Şerbănescu

09.12.2022, 14:08 142

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat un proiect de lege de 858 de miliarde de dolari privind cheltuielile pentru apărare, care prevede 10 miliarde de dolari pentru finanţarea furnizării de arme către Taiwan, în condiţiile în care ţara se află sub o presiune tot mai mare din partea Chinei, raporteaza Financial Times.

Legea de autorizare a apărării naţionale, care ar trebui să treacă de Senat la sfârşitul acestei luni, prevede cinci ani de finanţare pentru arme. Aceasta marchează primul moment dată când guvernul SUA va finanţa arme pentru Taiwan, care în trecut a cumpărat arme de la companii americane după ce Washingtonul a oferit aprobarea pentru vânzări.

Beijingul a semnalat anterior o opoziţie puternică faţă de măsura privind armele, venită în contextul în care tensiunile sunt tot mai ridicate în legătură cu Taiwanul. Relaţiile dintre SUA şi China rămân tensionate, în ciuda primei întâlniri personale dintre preşedintele Joe Biden şi Xi Jinping, omologul său chinez, în cadrul summitului G20 de la Bali, Indonezia, luna trecută.

Secretarul de stat american Antony Blinken va vizita China la începutul anului 2023 pentru a purta discuţii de monitorizare cu oficialii ţării, dar relaţiile sunt la cel mai scăzut nivel de la normalizarea relaţiilor diplomatice din 1979.

Taiwanul a apărut ca cel mai important punct fierbinte între cele două puteri în timpul administraţiei Biden, deoarece Beijingul a adoptat o poziţie din ce în ce mai agresivă faţă de această ţară, asupra căreia îşi revendică suveranitatea. Armata chineză a efectuat ieşiri tot mai mari şi mai frecvente cu avioane de război în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului.

Tensiunile au crescut în august, după ce China a efectuat exerciţii militare pe scară largă şi a lansat pentru prima dată rachete deasupra Taiwanului, în semn de protest faţă de faptul că Nancy Pelosi a devenit primul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA care vizitează ţara în ultimii 25 de ani.

Guvernul SUA încearcă să reducă obstacolele birocratice care încetinesc furnizarea de arme către Taiwan, stimulând în acelaşi timp descurajarea în Indo-Pacific, inclusiv prin colaborarea mai intensă cu aliaţii, şi în special cu Japonia şi Australia.

Există, de asemenea, tot mai multe solicitări ca SUA să acţioneze eficient pentru o mai bună pregătire în perspectiva unui conflict din cauza Taiwanului, de la un ritm mai rapid de aprovizionare cu arme până la necesitatea de a se asigura că SUA şi Taipei dispun de sprijinul logistic adecvat.

Generalul David Berger, şeful Corpului de Infanterie Marină al SUA, a declarat săptămâna aceasta că doreşte ca armata să acţioneze mai rapid în ceea ce priveşte pregătirile logistice.

"Vreau să ne mişcăm mai repede. De ce? Pentru că nu ştii niciodată când se va mişca cealaltă parte", a declarat Berger pentru Project for Media and National Security. "Sunt foarte încrezător că ne îndreptăm în direcţia corectă, dar nu voi fi niciodată liniştit pentru că nu ştiu când Beijingul ar putea lua o decizie critică".

Berger a adăugat că SUA a trebuit să se poziţioneze - inclusiv în ceea ce priveşte pregătirile sale logistice - într-o manieră care să-i facă pe chinezi să creadă că "este mai greu decât credeau" să întreprindă o acţiune militară împotriva Taiwanului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO