ZF 24

Camerea Deputaţilor are reguli noi. Ce nu au voie să mai facă parlamentarii

Camerea Deputaţilor are reguli noi. Ce nu au voie să...

Autor: Gabriel Pecheanu

09.02.2022, 12:38 37

Deputaţii au modificat şi completat, miercuri, regulamentul Camerei. Astfel, este interzisă utilizarea violenţei fizice constând în gesturi agresive ori a violenţei verbale constând în injurii, invective sau calomnie la adresa altui parlamentar.

Modificarea a fost aprobată cu 202 voturi „pentru”, 91 „împotrivă” şi patru abţineri.

Copreşedintele AUR, George Simion, a acuzat, în timpul dezbaterilor, introducerea printre modificări a unei prevederi potrivit căreia şedinţele nu pot fi filmate şi transmise live decât prin Secretariatul general sau de jurnaliştii acreditaţi. De asemenea, potrivit unui amendament aprobat, prin derogare, şedinţele pot fi filmate şi de deputaţi, dar doar din perimetrul alocat grupului parlamentar ai coror membri sunt.

„Azi e o zi tristă pentru democraţia din România pentru că interziceţi filmările, ca să nu vadă tot românul cum se uită unii dintre colegi pe siteuri porno. Scoateţi prevederile legate de filmare. Lăsaţi violenţele, lăsaţi injuriile. (...) De azi se instaurează dictatura generalului Ciucă”, a spus în plen George Simion.

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambucian, a apreciat că că a început o creştere a agresivităţii în Parlament, fără precedent, care poate duce, în opinia sa, „spre spre lucruri care pot pot fi catalogate ca un risc major la adresa democraţiei”.

„Parlamentul este, într-adevăr, un loc în care se confruntă idei, dar nu poate fi un loc în care să se confrunte injurii şi tot felul de reacţii foarte agresive. (...) Trebuie să ne exprimăm dezacordul faţă de orice formă de violenţă”, a adăugat Varujan Pambucian.

Vicepreşedintele USR Dan Barna a afirmat că „violenţa rămâne exact oportunitatea pe care dumneavoastră folosiţi să reduceţi transparenţa, sub pretextul legitim că violenţa trebuie oprită”.

„Faptul că punem bannerele împreună cu violenţa e clar că folosiţi îl folosiţi pe amărâtul acesta de disperat populist. Îl folosiţi ca să limităm transparenţa dialogului din Parlament, asta e problema de fond”, a adăugat Barna.

„De la începutul legislaturii am făcut apel la respectarea Codului de conduită. Dacă acest apel ar fi fost recepţionat de toţi colegii, în mod evident, nu am fi ajuns în această situaţie de a adăuga în regulament noi sancţiuni. Tocmai pentru că regulamentul a fost conceput pentru situaţii normale, în care oamenii se respectă şi respectă mandatul pe care cetăţenii l-au încredinţat fiecăruia dintre noi. (...) Reamintesc faptul că aceste modificări sunt absolut necesare”, a spus şi liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache.

„Ceea ce se întâmplă astăzi şi ceea ce face majoritatea parlamentară. PSD, PNL astăzi este la fel de regretabil. sub pretextul faptului că ne apăraţi de pumnii lui George Simion, băgaţi un pumn în gura opoziţiei. Sub pretextul faptului că dumneavoastră corectaţi nişte abuzuri comiteţi alte abuzuri şi instauraţi cenzura parlamentară care va afecta mai ales opoziţia”, a afirmat deputatul partidului Forţa Dreptei Alexandru Kocsis.

„Când mârlănia devine bărbăţie, să ştiţi că avem cu toţii o problemă. Când cea mai abjectă înjurătură devine manifest politic, stimaţi colegi de la USR, când, în funcţie de interesul politic, ne bucurăm şi juisăm când un coleg de politică este făcut praf, să nu ne mirăm că am ajuns aici. Cu toţii am avut excesele noastre, dar oare este în regulă? Nu este în regulă să ne înjurăm unii pe alţii. Nu este în regulă să ne băgăm telefoanele în ochi, nu este în regulă să nu lăsăm omul să vorbească. Dacă vreţi şi dacă am ajuns aici, este pentru că unii într-adevăr au sărit calul”, a afirmat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Daniel Suciu (PSD).

Raportul Comisiei de regulament a fost favorabil.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie au deschis un dosar pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice după scandalul de luni din Parlament.

Şedinţa de luni a Camerei Deputaţilor a fost suspendată după ce liderul AUR a întrerupt discursul ministrului Energiei, Virgil Popescu. „Hoţule”, i-a strigat Simion lui Popescu pe un ton agresiv. Replica ministrului Energiei a fost: „Eşti un prost”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO