Grecia a anunţat că va lua măsuri drastice împotriva închirierilor generate în contextul unor vacanţe pe termen scurt şi a traficului navelor de croazieră, ca parte a unui set de măsuri de reducere a turismului excesiv în ţara mediteraneană, scrie Financial Times.
Liderii industriei avertizează că noile restricţii ar putea afecta un sector economic vital, în contextul în care Grecia se aşteaptă să înregistreze un număr record de vizitatori în acest an.
„Turismul susţine economia prin resurse şi locuri de muncă, dar trebuie să contribuie şi la bunăstarea socială”, a declarat prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, în cadrul unui târg desfăşurat sâmbătă la Salonic, al doilea oraş ca mărime al Greciei.
În ţări mediteraneene precum Spania, Italia şi Grecia, există îngrijorări tot mai mari legate de impactul negativ al creşterii numărului de vizitatori asupra comunităţilor locale şi mediului, mai ales în contextul unor reglementări permisive.
Totuşi, ministrul turismului, Olga Kefalogianni, a declarat pentru Financial Times: „Nu există un exces de turişti în Grecia. Ceea ce observăm este o aglomerare în anumite zone, în timpul perioadelor de vârf”.
Kefalogianni a subliniat că este necesar ca Grecia să echilibreze creşterea alimentată de turism cu protejarea patrimoniului cultural şi natural, asigurând totodată bunăstarea comunităţilor locale.
Economiştii estimează că turismul contribuie cu peste 25% la PIB-ul Greciei, iar Mitsotakis a insistat că acesta va rămâne un motor esenţial pentru economia ţării.
„Este foarte riscant să prezentăm Grecia ca un loc neprietenos pentru turişti”, a avertizat prim-ministrul duminică.
Mitsotakis a anunţat introducerea unei taxe de până la 20 de euro pentru pasagerii navelor de croazieră care vizitează cele mai populare insule, precum Santorini şi Mykonos. În lunile de vară, numeroase nave, unele cu mii de pasageri, acostează zilnic în aceste destinaţii.
George Koubenas, preşedintele Uniunii Proprietarilor de Nave de Croazieră din Grecia, consideră că măsura taxează nedrept pasagerii navelor de croazieră. „Vizitatorii croazierelor nu folosesc infrastructura locală, cum ar fi apa şi electricitatea, în aceeaşi măsură ca alţi turişti”, a explicat el, sugerând că o taxă fixă aplicată tuturor turiştilor, similară cu cea din oraşe italiene precum Veneţia, ar fi mai echitabilă.
Koubenas a propus ca autorităţile locale să stabilească limite clare pentru sosirile de nave, utilizând un sistem de alocare bine definit pentru a gestiona fluxurile în porturile insulelor mici.
Grecia adoptă măsuri similare celor din Spania pentru a reglementa închirierile pe termen scurt pe platforme precum Airbnb. Mitsotakis a anunţat interzicerea noilor închirieri pe termen scurt, timp de un an, în trei zone din Atena. Turiştii îşi încep sau îşi încheie frecvent vacanţa în capitala Greciei, înainte de a călători către insule.
Andreas Chiou, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Proprietăţi din Grecia, a declarat că această interdicţie a fost determinată de presiunile proprietarilor de hoteluri, care consideră închirierile pe termen scurt drept o ameninţare concurenţială. „Nu există o suprasaturare a pieţei din cauza închirierilor pe termen scurt”, a afirmat el.