Care sunt paşii pe care Bursa de Valori Bucureşti şi Autoritatea de Supraveghere Financiară trebuie să-i facă pentru modernizarea pieţei de capital şi promovarea în liga pieţelor emergente? Ce aşteaptă de la bursă companiile locale şi fondurile de investiţii? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările aflate pe ordinea de zi a conferinţei „Bursa românească – piaţă emergentă?“, organizată miercuri, 19 martie, de Ziarul Financiar.
După ce a avut cel mai bun trimestru din istorie la finalul anului trecut, cu listarea Romgaz şi tranzacţii mari care au atras interesul fondurilor de investiţii străine, bursa de la Bucureşti a avut un început de an foarte slab, cu scăderi pe toate liniile, atât ale preţurilor acţiunilor, cât şi ale volumelor de tranzacţionare.
Programul de listări al statului este deja puternic afectat de reintrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, iar contextul internaţional s-a înrăutăţit în ultimele săptămâni din cauza conflictului din Ucraina.
Astfel, România riscă să piardă încă o fereastră de oportunitate foarte bună în care ar fi putut face paşi importanţi pentru dezvoltarea pieţei de capital.
La începutul anului, conducerea Bursei de Valori Bucureşti anunţa un obiectiv ambiţios, respectiv promovarea României în categoria pieţelor de capital emergente.
Acest pas ar face ca piaţa locală să devină accesibilă pentru un pool de finanţare mult mai mare (circa 1.400 de miliarde de dolari, reprezentând activele fondurilor de investiţii dedicate pieţelor emergente), dar pregătirea acestui pas necesită câţiva ani şi reforme accelerate, astfel că cei care conduc piaţa locală nu-şi permit să piardă niciun moment.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.03.2014