ZF 24

Care au fost cele mai scumpe obiecte vândute vreodată pe eBay

no title

Autor: Andrei Cîrchelan

06.05.2012, 14:02 2911

Pe site-ul american de licitaţii eBay, utilizatorii pot vinde orice de la chibrituri la avioane, însă printre cele mai extravagante obiecte scoase la licitaţie se numără un sat, un yacht şi chiar şi o bază de rachete intecontinentale, potrivit unei liste cu cele mai scumpe obiecte vândute pe eBay, compilată de yahoo.com.

Cartonaş de baseball cu Honus Wagner

Dacă ai avea 1,2 milioane dolari, ce ai cumpăra? - o casă, maşini, o insulă?

Ce-ai zice de un cartonaş de baseball, mic dar foarte valoros?

Un astfel de cartonaş a cumpărat Brian Seigel în 2000, când a plătit 1,1 milioane dolari, plus 15% comision de cumpărare, pentru cartonaşul T206 Honus Wagner (PSA 8 NM-MT, mai exact). Pe lângă faptul că este unul dintre cele mai dorite obiecte printre colecţionarii de astfel de lucruri, cartonaşul a fost şi cel mai scump obiect vândut pe eBay în anul respectiv.

Cartonaşul a fost scos pe piaţă în 1909 de American Tobacco Company şi are dimensiuni de 6,3 pe 3,8 centimetri. Printre proprietarii anteriori se numără un cunoscut colecţionar, Michael Gidwitz, fostul proprietar Los Angeles Kings Bruce McNall, şi legenda hocheiului Wayne Gretzky. Experţii sunt de părere ca "raritatea, calitatea şi legenda" fac ca acesta să fie cel mai ilustru cartonaş de baseball de pe pământ.

Prânz cu oracolul din Omaha

Câştigătorul celei mai scumpe licitaţii caritabile organizate vreodată de eBay, care a dorit să rămână anonim, a plătit 2,6 milioane dolari în 2010 pentru un prânz cu CEO-ul Berkshire Hathaway, Warren Buffett, cunoscut şi ca al treilea cel mai bogat om din lume.

Licitaţia anuală care oferă un prânz cu Warren Buffett a strâns peste 9 milioane de dolari pentru Glide Memorial Church, o organizatie din San Francisco, California, care de peste 45 de ani îi hrăneşte pe cei săraci.

Recordul de ofertă a fost doborât ultima dată în 2010, când un licitant a oferit cu 100 dolari mai mult decât recordul anterior.

Bridgeville, California

Satul Bridgeville, California, cu cei 30 de locuitori ai săi, a fost scos la licitaţie în bloc de trei ori începând cu 2002, când minuscula comunitate din nordul Californiei a devenit primul "oraş" scos la vânzare pe eBay. Oferta câştigătoare a fost de 1,77 milioane dolari. Pentru această sumă, licitantul a obţinut un orăşel de 336.000 metri pătraţi, cu opt case, o cafenea, un oficiu poştal şi o privelişte spectaculoasă.

Primul proprietar, Bruce Krall, a deţinut satul între 2004 şi 2006, după care l-a vândut unui student, Daniel La Paille. Studentul s-a sinucis în 2006, iar în 2007 Bridgeville era din nou de vânzare pe eBay.

Bază pentru rachete Atlas F

Un cuplu anonim a dat 2,1 milioane dolari în 2002 pentru a cumpăra o bază nefuncţională de rachete balistice intercontinentale, situată în statul New York, în apropierea lacului Lower Saranac.

Complexul fusese construit pe vremea Războiului Rece şi era proiectat să reziste chiar şi unui atac nuclear. Gregory Gibbons, unul dintre dezvoltatorii locaţiei, care a scos complexul la vânzare pe eBay, spune că unitatea are o pistă aeriană, jacuzzi şi pereţi cu o grosime de aproape un metru.

O altă bază de rachete, în condiţie mai bună, a fost scoasă la licitaţie pe eBay în aprilie anul curent. Vânzătorul, Jeff Flaningam, a stabilit preţul de pornire la 300.000 dolari.

Giga-yacht

Nu există personaj negativ în seria James Bond care să nu îşi dorească o navă precum yachtul de 123 metri scos la vânzare pe eBay în 2005, la un preţ de 140 milioane dolari, şi care include un garaj pentru elicopter, 10 apartamente multi-etajate, opt cabine pentru oaspeţi, un salon, un cinematograf, sală de fitness şi spaţiu de birouri.

Nava a fost construită de Frank Mulder de la Mulder Design şi a fost cumpărată de un licitant care a dorit să rămână anonim.

Gulfstream II

În 2001, un avion particular s-a vândut pe eBay cu 4,9 milioane dolari, cel mai mare preţ plătit până la momentul respectiv într-o licitaţie eBay.

Avionul, un luxos Gulfstream II, avea 12 locuri şi fusese vândut de compania Tyler Jet unei firme de charter cu sediul în Africa.

Bunurile lumeşti ale lui Ian Usher

Ian Usher, un paraşutist britanic care şi-a vândut "viaţa" pe eBay în 2008 s-a declarat "uşor dezamăgit" de faptul că oferta câştigătoare a atins doar 309.292 dolari.

Câştigătorul licitaţiei a primit o casă cu trei dormitoare, echipament de paraşutism, o Mazda veche, a făcut cunoştinţă cu prietenii lui Ian Usher şi a obţinut un post de asistent vânzări la magazinul de covoare unde lucrase Ian Usher. După patru ani, Usher îşi cumpărase o insulă în Caraibe unde trăia împreună cu o femeie canadiană de care se îndrăgostise.

Bâta de baseball a lui 'Shoeless' Joe

O bâtă de baseball, cunoscută sub numele de "Black Betsy", folosită între 1908 şi 1920 de "Shoeless" Joe Jackson în prima ligă americană de baseball a fost scoasă la licitaţie pe eBay în 2001 şi vândută cu un preţ de 577,610. Obiectul, vândut de nepotul lui Joe Jackson, a devenit astfel cea mai valoroasă bâtă de baseball din lume.

Enzo Ferrari

O supermaşină Enzo Ferrari, una din doar 399 maşini de acest tip produse, a fost vândută cu aproximativ 1 milion de dolari pe eBay în 2004, cumpărată de un suedez.

Acesta a fost cel mai scump obiect din Europa vândut pe eBay.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO