Companii

Care sunt facultăţile româneşti care livrează cei mai buni candidaţi pentru firmele care vor să facă angajări

Care sunt facultăţile româneşti care livrează cei...

Autor: Adelina Mihai

14.12.2013, 15:02 1759

A absolvit o facultate de prestigiu de la stat, s-a implicat în proiecte extraşcolare sau a făcut voluntariat, şi-a redactat corect CV-ul şi se descurcă rezonabil la primul interviu de angajare – acesta este, în linii mari, portretul candidatului ideal pentru o companie care caută tineri pentru poziţii de entry-level. Deşi – cel puţin oficial – studiile absolvite nu reprezintă un criteriu definitoriu la recrutare, de cele mai multe ori, în lipsa experienţei, diploma de licenţă este „paşaportul“ de intrare într-o companie, scrie revista BUSINESS Magazin.

Anual, 170.000 de tineri termină o facultate, iar alţi 10.000 – 20.000 absolvă cursurile unui masterat sau doctorat, însă ritmul cu care aceştia îşi găsesc loc pe piaţa muncii este din ce în ce mai lent. Există totuşi câteva universităţi ai căror absolvenţi se descurcă mai uşor din acest punct de vedere. Universitatea Politehnică din Bucureşti, Academia de Studii Economice, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Medicină „Carol Davila“ sunt instituţiile de învăţământ de la care angajatorii recrutează cei mai buni candidaţi, potrivit informaţiilor centralizate de BUSINESS Magazin în urma chestionării recruiterilor şi directorilor de resurse umane din România. Motivul?

Există câteva criterii după care se poate previziona calitatea procesului de învăţare a unui student: nivelul de pregătire al profesorilor, adaptarea programei şcolare la cerinţele angajatorilor şi tehnicile de predare, precum şi deschiderea către parteneriate cu companiile, crede Eugenia Dabu, acting recruitment manager în cadrul grupului de companii cu activităţi în domeniul recrutării şi muncii temporare Lugera - The People Republic.

„Foarte mulţi candidaţi valoroşi provin din Academia de Studii Economice. ASE este pe primul loc cu facultăţi din domenii precum contabilitate, marketing, economie sau relaţii internaţionale. Din punct de vedere umanist, Universitatea din Bucuresti este o sursă importantă de candidaţi pe piaţa muncii, în domenii precum psihologie, limbi străine, sociologie, drept. Domeniul ingineriei aparţine însă Universităţii Politehnice din Bucureşti“, a explicat ea.

Şi absolvenţii de Medicină îşi găsesc uşor de lucru

De altfel, absolvenţii facultăţilor de Automatică şi Calculatoare şi Electronică (Politehnică), Cibernetică (ASE) şi Matematică-Informatică (Universitatea din Bucureşti), dar şi cei de Medicină (Universitatea „Carol Davila“ din Bucureşti şi „Iuliu Haţieganu“ din Cluj) îşi găsesc cel mai uşor un loc de muncă în prezent, potrivit lui Ion Ciucă, directorul direcţiei de finanţare pentru învăţământul superior din cadrul Ministerului Educaţiei. De asemenea, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, Facultatea de electronică livrează cei mai „angajabili“ absolvenţi, după ce în trecut studenţii facultăţilor de construcţii şi instalaţii din Iaşi erau vânaţi de companii încă de dinainte de a-şi finaliza studiile.

„Cohortele de studenţi sunt în descreş­tere, iar acest lucru se întâmplă şi pentru că exigenţele de la bacalaureat au crescut. Să nu uităm totuşi că, din punctul de vedere al rezultatelor la testele internaţionale, noi comparăm Dacia cu Mercedes. Nu poţi ajunge la nivelul celorlalţi câtă vreme nu investeşti, când bugetul unei universităţi aflate pe poziţia 500 în top este similar cu bugetul total pentru educaţie în România“, a spus Ion Ciucă, care este şi profesor la Universitatea Politehnică.

Citiţi mai multe detalii aici

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.12.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO