ZF 24

Care sunt preţurile unei chirii în New York? Doar 23% dintre new-yorkezi îşi pot permite chiria medie - iar preţurile sunt în creştere

Care sunt preţurile unei chirii în New York? Doar 23%...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.06.2022, 11:21 4013

Devine din ce în ce mai greu să găseşti un apartament la preţ accesibil în New York City.

Un rezident al oraşului trebuie să câştige un salariu de 110.000 de dolari pe an pentru a-şi permite o chirie de 2.750 de dolari, fapt care împinge chiriaşul să investească aproximativ 30% din venitul său în costurile lunare ale unui apartament, potrivit unui raport oficial. Aproximativ 23% dintre lucrătorii cu normă întreagă din New York aveau salarii de şase cifre începând cu 2020, scrie Bloomberg.

Chiria medie din Manhattan a crescut la 4.000 de dolari în luna mai, o creştere de 25% faţă de anul precedent. În plus, viitorul anunţă o creştere a preţurilor pentru locuitorii celor aproximativ 1 milion de apartamente aflate în chirie în New York.

„Este o piaţă de închiriere incredibil de strânsă”, a spus Matthew Murphy, directorul executiv al Centrului Furman de la NYU, care cercetează problemele legate de locuinţe. „Inventarul şi oferta nu au ţinut pasul cu cererea intensă.”

Criza accesibilităţii pe piaţa de închiriere s-a dezvoltat pe parcursul a zeci de ani, în prezent tinzând către un apogeu, deoarece new-yorkezii simt, de asemenea, presiunea inflaţiei care duce la creşterea costurilor traiului de zi cu zi.

Avocaţii pentru locuinţe sunt îngrijoraţi în special de creşterea chiriei unităţilor stabilizate. Raportul oraşului a constatat că locuitorii acelor apartamente aveau un venit mediu al gospodăriei de 47.000 de dolari în 2020, banii suplimentari datoraţi în fiecare lună crescând riscul de a stresa bugetele familiei.

„Dacă aceste preţuri ale chiriei continuă să crească, în timp vom vedea o creştere atât a evacuărilor, cât şi a persoanelor fără adăpost”, a spus Oksana Miranova, analist în politica locativă la Community Service Society.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO