Profesii

Specialistii in finante si managerii vor fi ocoliti de angajatori

Specialistii in finante si managerii vor fi ocoliti de angajatori
11.01.2009, 16:23 51

Anul trecut, mai precis pana in ultimul trimestru, joburile-vedeta de pe piata fortei de munca au fost cele din banci, constructii, real estate sau automotive, insa aceste domenii au fost si cele mai puternic afectate in urma crizei financiare globale. In consecinta, companiile au stopat angajarile si au trecut chiar la disponibilizari.

Prin urmare, inginerii sau "bancheri", unii dintre cei mai vanati angajati pe piata in ultimii ani, nu vor mai fi la fel de cautati.
"In industria bancara, multi au oprit angajarile si se vor folosi de personalul existent si in 2009. Prin urmare, chiar daca se vor mai face angajari pe anumite pozitii, nu cred ca se vor mai recruta specialisti", spune Irina Stoian, director de resurse umane la compania de credite de consum Cetelem Romania.
La nivel de pozitii de management este posibil ca oportunitatile de angajari sa nu fie foarte mari, deoarece in conditii de criza organizatiile nu mai arata aceeasi disponibilitate in a modifica structurile de conducere.
"Pentru nivelurile executive este destul de greu de estimat unde vor exista pozitii disponibile, deoarece este important, de exemplu, daca organizatia se afla in schimbare sau daca decide sa promoveze oameni din interior sau sa recruteze din exterior", crede Anca Petrescu, directorul de resurse umane al producatorului de medicamente LaborMed.
Pe de alta parte, criza nu are doar efecte negative, nascand oportunitati pentru jucatori din alte domenii, iar avocatii, contabilii si vanzatorii isi vor gasi mai usor de lucru in 2009.
Cristina Corello, HR coordinator in cadrul retailerului REWE Romania, considera ca angajarile din retail vor continua si in acest an, in ciuda crizei financiare globale. Printre cele mai cautate din retail in 2009 vor fi cele de vanzator sau cele de casier. "In acest an, joburile disponibile din retail vor fi cele de pe pozitiile de entry-level, cum ar fi cele de lucrator comercial, casier sau vanzator. Cu toate acestea, cred ca angajatorii din retail vor fi mai prevazatori in ceea ce priveste angajarile si de aceea vor fi mai putine posturi disponibile decat anul trecut", mentioneaza Corello. Reprezentantul REWE Romania apreciaza ca, spre deosebire de alte sectoare de activitate care sunt deja afectate de criza, retailerii, in speciali cei de 'food' (alimentar - n.r.), nu vor avea de infruntat foarte multe probleme si, prin urmare, va fi nevoie de forta de munca. "Oamenii vor continua sa manance, indiferent daca vor prefera alimentele ieftine, in detrimentul celor mai scumpe", explica Corello.
Cei care isi doresc sa lucreze in industria farmaceutica vor gasi si in acest an de lucru. Pozitiile care raman in picioare indiferent de criza si de context sunt cele de reprezentanti medicali si cele de reprezentanti comerciali, considera Anca Petrescu.
"In companii va exista o fluctuatie de personal, asa cum este si normal de altfel. Depinde insa de fiecare angajator cum si daca va dori sa acopere eventualele plecari de personal. Cred insa ca in piata farmaceutica companiile vor inlocui personalul care pleaca, chiar daca nu la fel de mult ca anul trecut, dar o vor face. Pozitii atractive pentru cei care vor sa lucreze in domeniu vor fi cele de reprezentanti medicali si reprezentanti comerciali", spune Petrescu.
Producatorul de medicamente isi propune sa angajeze 40 de persoane si sa ajunga la 540 de angajati. Compania va recruta personal atat pentru pozitii de productie, cat si pentru acoperirea unor posturi din zona comerciala.
Si ofertele de joburi prezente la inceput de an pe site-urile de recrutare evidentiaza faptul ca 2009 va fi anul contabililor sau al vanzatorilor.
In prima saptamana a anului, pe site-ul de recrutare bestjobs.ro au fost publicate circa 1.100 de joburi, in usoara crestere fata de anul trecut. "Cele mai multe joburi sunt in vanzari/comert, finante/contabilitate, serviciu clienti si sanatate", afirma Roxana Timofte, PR representative la bestjobs.ro.
Pe langa vanzatori, contabili sau avocati, printre joburile vedeta in 2009 vor fi cele din IT&C, apreciaza Iuliana Badea, sales director la Lugera & Makler, a doua companie de pe piata serviciilor de recrutare in functie de cifra de afaceri.
Chiar daca este foarte devreme pentru o prognoza pentru anul 2009, Vivien Untaru, general manager al companiei de recrutare Von Consulting, spune ca inceputul de an a aratat ca foarte cautati sunt programatori de software si cei care fac aplicatii pentru online.
"Din ce am observat la inceputul acestui an, angajarile din IT urmeaza acelasi traseu ca in 2008, cautandu-se cam acelasi tip de persoane", afirma Untaru.
Pe parcursul acestui an este foarte probabil sa apara oportunitati de job si pentru cei specializati in accesarea de fonduri europene sau pentru consultantii in resurse umane.
 
Cele mai cautate si cele mai neatractive joburi din SUA
 
Chiar daca peste 533.000 de angajati si-au pierdut locul de munca in Statele Unite ale Americii (SUA) doar in luna noiembrie a anului trecut, matematicienii, specialistii in actuariat si statisticienii ar trebui sa stea linistiti. Sau cel putin asa sugereaza un studiu realizat de site-ul de joburi careercast.com, a aratat ca din 200 de joburi analizate, cele mentioante mai sus vor fi cele mai bune optiuni pentru americani in 2009. In clasamentul celor mai bune zece joburi din SUA pentru acest an se mai regasesc cele de biolog, inginer de soft, analist de sistem, istoric sau sociolog. Pe de alta parte, cele mai proaste joburi pentru americani din 2009 sunt cele de asistente, pictori, pompieri sau muncitori in constructii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO