Companii

Carpatair: Va fi mult mai dificil sa ne gandim la noi destinatii anul viitor

17.11.2008, 20:16 50

Compania aeriana Carpatair, unul dintre cei mai importanti trei operatori de pe piata locala, a inregistrat in primele noua luni ale anului o crestere de 11% a traficului, pana la 464.000 de pasageri, insa incepand cu aceasta luna efectele crizei internationale vor incepe sa-si faca simtita prezenta.

Pentru anul acesta compania si-a bugetat circa 630.000 de pasageri transportati, fata de 563.000 de pasageri in 2007.
"Septembrie a fost o luna foarte buna, iar in octombrie traficul a fost similar tendintelor din ultimii cinci ani, in usoara scadere fata de septembrie, dar mai bun decat in anul precedent. Abia in aceasta luna putem spune ca se simt anumite influente negative asupra traficului estimat si era de asteptat o astfel de reactie, intarziata putin fata de alte parti ale continentului. Oricum, luna noiembrie e o luna mai sensibila in ceea ce priveste traficul, atat pentru business, cat si pentru leisure", a spus Paula Ardelean, vice president sales Carpatair.
Practic, traficul international de pasageri a scazut cu 2,9% in septembrie, potrivit Asociatiei Internationale de Transport Aerian (IATA), insa companiile aeriene prezente pe piata locala nu au resmtit deocamdata aceste scaderi pe zborurile inspre si dinspre Romania. Mai mult chiar, piata aeriana de linie regulata s-a majorat cu 17% la nivel local fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit IATA.
"Nu putem sa excludem faptul ca vom fi afectati de criza, deoarece activam intr-un domeniu care se afla printre cele mai sensibile la modificarile economice globale atat la crize, cat si la cresteri, poate unul dintre domeniile care are cele mai rapide reactii la modificarea factorilor economici", a precizat Ardelean, facand referire la faptul ca ajustarea bugetelor companiilor va determina limitarea traficului. In acest an Carpatair a continuat sa creasca prin deschiderea de noi rute, numarul de zboruri operate fiind cu 9,5% mai mare fata de 2007. Compania a deschis in acest an rutele Timisoara-Salonic, Timisoara-Odessa, Timisoara-Kiev, Bucuresti-Kiev si Timisoara-Viena. Pentru anul urmator insa, deschiderea de noi rute va fi o decizie mult mai grea pentru operatorii aerieni. "Va fi mult mai dificil sa ne gandim la deschiderea de noi destinatii in anul ce va urma si ne vom concentra pe consolidarea celor existente. Intrebarea unanim valabila pentru toata lumea este cat va dura aceasta criza si cat de bine suntem pregatiti sa-i facem fata", a mai spus Paula Ardelean.
In acest an insa, compania si-a continuat ritmul de crestere si se va apropia de afaceri de 100 de milioane de euro. Anul trecut compania a raportat o cifra de afaceri de 81,3 mil. euro, potrivit Ministerului Finantelor, in timp ce dupa primele noua luni ale acestui an rulajul a urcat cu 10%, pana la 68,2 milioane de euro.
Printre investitiile realizate de Carpatair in acest an se numara o scoala de piloti a carei acreditare a fost primita in luna octombrie a acestui an si care a necesitat un buget de pornire de circa un milion de euro.
"Tinand seama de aeronavele pe care le avem la dispozitie pe de o parte si de secventa ciclului de instruire teoretica pe de alta parte, in conditiile unei serii la nivelul optim de incarcare de 12 studenti simultan, estimam un numar de 24-36 de absolventi anual, in perspectiva unui ciclu de studii de 14-16 luni", a spus Dan Andrei, director general al Carpatair Flight Training, care a precizat ca taxele acestei scoli difera in functie de licenta pe care intentioneaza sa o obtina participantul si variaza de la 8.000 la 55.000 de euro. "Avand in vedere ca profesiunea de pilot este una foarte bine platita, venitul unui pilot in primii trei ani de activitate in bransa variind intre 1.500 si 3.500 de euro, investitia s-ar recupera in foarte scurt timp", a mai spus directorul Carpatair Flight Training.
Carpatair a fost infiintata acum noua ani de Nicolae Petrov, iar in actionariat au intrat la scurt timp oameni de afaceri importanti din mediul de business international, printre care Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA, sau Moritz Suter, fondatorul Crossair.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO