ZF 24

Casa de licitaţii Christie's va vinde colecţia de artă estimată la peste 1 miliard de dolari a co-fondatorului Microsoft, Paul Allen, în cadrul celei mai mari licitaţii de artă din istorie

Casa de licitaţii Christie's va vinde colecţia de artă...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.08.2022, 13:14 241

O colecţie de artă estimată la 1 miliard de dolari (847 de milioane de lire sterline) aparţinând regretatului co-fondator al Microsoft, Paul Allen, va fi vândută în cadrul celei mai mari licitaţii de artă din istorie, scrie BBC News.

Casa de licitaţii Christie's a declarat că veniturile din vânzarea din noiembrie vor fi donate unor organizaţii de caritate, aşa cum şi-a dorit Allen.

Colecţia include capodopere ale lui Botticelli, Renoir, David Hockney şi Roy Lichtenstein.

Paul Allen, care a co-fondat Microsoft în 1975 împreună cu prietenul său din copilărie Bill Gates, a murit în 2018, la vârsta de 65 de ani.

Licitaţia va vinde 150 de opere de artă realizate pe o perioadă de 500 de ani.

Colecţia va include piese precum „La Montagne Sainte-Victoire” a pictorului francez Paul Cezanne, evaluată la peste 100 de milioane de dolari (85 de milioane de lire sterline).

CEO-ul Christie's, Guillaume Cerutti, a declarat că licitaţia nu va semăna cu niciun alt eveniment de până în prezent.

„Figura inspiraţională a lui Paul Allen, calitatea şi diversitatea extraordinară a lucrărilor şi direcţionarea tuturor veniturilor în scopuri filantropice creează o combinaţie nemaiîntâlnită care va face din vânzarea Colecţiei Paul G Allen un eveniment de o amploare fără precedent”, a spus el.

Arta a fost „atât analitică, cât şi emoţională” pentru domnul Allen, adeclarat Cerutti.

Colecţia „reflectă diversitatea intereselor sale, cu propria lor mistică şi frumuseţe”, a spus Jody Allen, sora lui Paul Allen.

Allen şi-a părăsit rolul la Microsoft în 1983, după ce a fost diagnosticat cu limfom Hodgkin, o formă rară de cancer.

Co-fondatorul Microsoft a fost tratat cu succes de cancer şi a fondat o companie privată cu sora sa Jody, Vulcan Inc, care a continuat să-i gestioneze afacerea şi cauzele filantropice. El a avut un portofoliu de investiţii peste un miliarde de dolari, continuând să deţină inclusiv acţiuni la Microsoft.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO