ZF 24

Casa de Sănătate: cine călătoreşte în UE are dreptul la servicii medicale de urgenţă plătite de statul român

Casa de Sănătate: cine călătoreşte în UE are...

Autor: Ioana David

13.03.2013, 17:54 1722

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că oricine călătoreşte în state membre UE are dreptul la asistenţă medicală de urgenţă plătită de stat.

"Toate persoanele asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, aflate în şedere temporară pe teritoriul unui stat membru din motive turistice, profesionale sau pentru studii, pot utiliza Cardul european de asigurări de sănătate eliberat de instituţia competentă din România (casa de asigurări de sănătate în evidenţele căreia se află înscris asiguratul)", se arată într-un comunicat al CNAS.

Cine călătoreşte şi doreşte un astfel de card trebuie să facă o cerere la casa de asigurări de care aparţine. Eliberarea cardului se face gratuit.

Cine se află totuşi într-un stat din UE dar nu are cardul, i-a fost furat sau l-a pierdut are următoarele posibilităţi:

  • Să solicite un certificat provizoriu de înlocuire de la casa de asigurări de sănătate unde acesta este luat în evidenţă ca persoană asigurată;
  • Să suporte contravaloarea asistenţei medicale urmând ca, la întoarcerea în ţară, să recupereze sumele plătite (prin intermediul formularului E126), de la casa de asigurări de sănătate unde este asigurat.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO