ZF 24

Casele de marcat electronice au ajuns în centrul discuţiilor. Consiliul IMM: Introducerea contravenţiilor pentru lipsa noilor aparate fiscale este benefică

Casele de marcat electronice au ajuns în centrul...

Autor: Tudor Ionescu, Mediafax

29.08.2018, 10:23 444

"Introducerea contravenţiilor pentru nerespectarea termenelor de utilizarea de către întreprinzători a aparatelor fiscale dotate cu jurnal electronic sub legea prevenirii este o măsură benefică, mediul de afaceri fiind în situaţia de a nu putea respecta termenele impuse de OUG nr. 44/2018 şi din vina autorităţilor publice care nu au capacitatea eliberării avizelor tehnice necesare aparatelor de marcat dotate cu jurnal electronic", a precizat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, în comunicat.

"O soluţie mai bună ar fi fost, însă, prelungirea termenului până la care agenţii economici trebuie să se supună dispoziţiilor legale, privind utilizarea aparatelor de marcat dotate cu jurnal electronic, având în vedere că la nivel naţional au fost instalate doar 28.986 aparate”, a completat preşedintele CNIPMMR.

De altfel, potrivit estimărilor Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), numărul necesar de aparate de marcat al operatorilor economici mari şi mijlocii este de aproximativ 100.000. Iar termenul de graţie acordat acestei categorii de operatori economic este 1 septembrie 2018.

Obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic a fost prevazută în OUG nr.28/1999 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Sancţiunile pentru lipsa noilor aparate de marcat sunt amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei, confiscarea sumelor nejustificate sau suspendarea activităţii unitatii de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal şi prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia organului constatator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO