ZF 24

Cât costă şi ce poate face un sistem de automatizare a casei

Gabriel Dulcu, fondatorul companiei locale GDC Telecom

Gabriel Dulcu, fondatorul companiei locale GDC Telecom

Autor: Ioana Nita

30.12.2015, 00:00 4011

Românii care vor să îşi transforme locuinţa într-o casă “inteligentă” trebuie să scoată din buzunar cel puţin 2.200 de lei pentru a-şi instala un sistem de bază conectat la internet - centrala, patru senzori (de mişcare, inundaţie, fum şi pentru uşi/ferestre) şi o priză inteligentă, astfel încât să poată automatiza diferite procese din casă precum aprinderea sau stingerea luminii sau pornirea sau oprirea căldurii.

“Un sistem de start (starter kit) pentru un apartament sau casă - ce include centrala şi elementele de bază (senzori de mişcare, inundaţie, fum, pentru uşi/ferestre şi o priză inteligentă) pentru a funcţiona ca un sistem ce detectează evenimentele nedorite din locuinţă costă circa 2.200 lei (echivalentul unui smartphone)”, a spus Gabriel Dulcu, fondatorul companiei locale GDC Telecom care, începând cu această toamnă, a devenit distribuitor al produselor grupului Fibar din Polonia. Acesta pune la dispoziţie sisteme de automatizare a proceselor din casă, produsele dale fiind comercializate în prezent în circa 80 de ţări.

Centrala sistemului de automatizări Fibaro costă circa 1.300 de lei, la care, pentru un kit de bază, se adaugă diferíţi senzori – de mişcare, temperatură, fum sau inundaţie, al căror preţ este de aproximatix 300 de lei. De asemenea se poate adăuga şi o priză inteligentă al cărui cost este tot de circa 300 de lei.

În funcţie de numărul de elemente ale sistemului şi de complexitatea acestuia, preşul unei soluţii pentru “case inteligente” poate ajunge şi la câteva mii de euro.

“O centrală suportă până la 230 de elemente - senzori şi elemente inteligente de comandă. Un sistem pentru o vilă complet automatizată - cu scenarii complexe - reglarea individuală a temperaturii în fiecare cameră, senzori de mişcare care controlează luminile în întreaga locuinţă, senzori de inundaţie în băi sau bucătărie care opresc apa automat sau gazele la o detecţie de creştere anormală de temperatură sau fum, controlul aspersoarelor şi a pompei de piscină, a uşilor de garaj , a deschiderii porţilor, jaluzelelor sau draperiilor, poate costa şi mii de euro”, a punctat Dulcu.

Pentru a pune în funcţiune un sistem Fibaro pentru “case inteligente” este necesară conectarea centralei la internet. Conectarea elementelor la unitatea centrală se realizează prin intermediul tehnologiei Z-Wave, care foloseşte un semnal wireless de o anumită frecvenţă pentru comunicarea dintre unitatea centrală şi senzori.

Configurarea şi controlul sistemului se realizează prin intermediul unei aplicaţii software, disponibilă atât de pe PC, cât şi de pe dispozitivele mobile – smartphone sau tabletă.

Cu ajutorul tehnologiei de geolocalizare, sistemul “ştie” unde se află utilizatorii care îşi instalează aplicaţia Fibaro pe smartphone, astfel încât atunci când aceştia pleacă de acasă sistemul opreşte dispozitivele nefolosite, activează sistemul de alarmă şi simulează prezenţa pentru a descuraja spargerile. De asemenea, în momentul în care utilizatorii sunt pe ruta de întoarcere acasă, sistemul reglează temperatura şi rulează scenariile pre-programate pentru pregătirea sosirii acestora.

Sistemele complexe de automatizare a diferitelor procese în casă “învaţă” comportamentul utilizatorului. Spre exemplu, dacă utilizatorul ajunge acasă la aceeaşi oră, aprinde întâi luminile pe hol, iar apoi urmează acelaşi traseu în casă, sistemul poate reproduce scenariul fără intervenţia utilizatorului.

“De asemenea, dacă identifică prezenţa unui copil, întrerupe alimentarea prizelor neprotejate aflate la înălţimea sa. Mai mult, distinge oamenii de animalele de companie. Sistemul are şi o asistentă - LiLi – funcţionalitate aflată în faza beta, ce admite comenzi vocale”, a explicat Dulcu.

Piaţa sistemelor de automatizări pentru “locuinţe inteligente” este abia la început atât la nivel global, cât şi local, unde în decurs de un an vânzările totale ar putea ajunge la circa un milion de euro, în condiţiile în care treptat mai multe companii lansează astfel de soluţii în România.

Toamna aceasta, Orange, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, a lansat la rândul lui pentru testare o soluţie de “casă inteligentă”, compusă din mai multe echipamente şi o aplicaţie software care le permite utilizatorilor să monitorizeze şi să controleze de la distanţă, prin intermediul telefoanelor, diferite echipamente. Soluţia, numită  Orange Smart Home, include şase tipuri de senzori - senzor de fum, senzor de mişcare, senzor de inundaţie, senzor pentru uşă/fereastră, priză inteligentă şi cameră Wi-Fi - conectaţi la un dispozitiv central.

D-Link, compania taiwaneză specializată în furnizarea de echipamente de reţelistică, are de asemenea în portofoliu de produse o soluţe pentru “case inteligente” care include o priză “inteligentă”, o cameră HD de monitorizare şi un senzor de mişcare. Acestea funcţionează prin intermediul conexiunii la internet, controlul realizându-se printr-o aplicaţie dedicată disponibilă pe dispozitivele mobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO