ZF 24

Cât de afectaţi sunt oligarhii ruşi de măsurile Occidentului: Statele din Uniunea Europeană au probleme cu aplicarea sancţiunilor din cauza obstacolelor legale

Cât de afectaţi sunt oligarhii ruşi de măsurile...

Autor: Andrei Şerbănescu

25.03.2022, 14:11 338

Uniunea Europeană a impus sancţiuni ample asupra Rusiei şi oligarhilor lui Putin din cauza invaziei Ucrainei – acum, marea provocare a blocului este aplicarea acestor sancţiuni, a raportat joi Reuters.

Cele 27 de state membre ale UE au probleme cu aplicarea sancţiunilor din cauza obstacolelor legale. Chiar şi atunci când sunt aplicate sancţiuni, majoritatea ţărilor UE pot merge doar până la îngheţarea activelor, ceea ce înseamnă că acestea pot fi încă folosite de proprietarii lor, a raportat Reuters. Cu toate acestea, aceleaşi bunuri nu pot fi vândute sau transferate de către proprietar sau sechestrate de către stat.

„În majoritatea statelor membre, este necesară o condamnare penală pentru confiscarea bunurilor”, a declarat Comisia Europeană (CE) pentru Reuters. În traducere simplă, un oligarh poate continua să trăiască într-un conac care a fost îngheţat de autorităţi.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat pentru Reuters că ţara va trebui să-şi schimbe constituţia pentru a putea confisca bunurile oligarhilor ruşi. Franţa a îngheţat în jur de 850 de milioane de euro (937 de milioane de dolari) în active aparţinând persoanelor sancţionate, dar proprietarii pot folosi în continuare proprietăţi fizice, a declarat ministerul de finanţe al ţării pentru agenţia de presă. Şi avocaţii italieni au declarat pentru Reuters că ţara va trebui să demareze proceduri legale separate pentru a sechestra bunurile îngheţate.

Aşadar, deşi conturile bancare şi activele persoanelor sancţionate sunt îngheţate din punct de vedere tehnic, doar o mică parte din averea oligarhilor a fost afectată până acum, a raportat Reuters, citând oficiali UE şi informaţii guvernamentale.

Urmărirea activelor este o altă provocare, deoarece mulţi oligarhi şi-au remanierat participaţiile, inclusiv transferând active în jurul reţelelor complicate de companii onshore şi offshore.

De exemplu, magnatul oţelului, Alexei Mordashov, a mutat acţiuni în valoare de 1,3 miliarde de dolari dintr-un operator de turism într-un paradis fiscal offshore în ziua în care a fost lovit de sancţiuni, sugerează documentele de reglementare. Controlul unei companii de investiţii legată de un alt oligarh sancţionat, Roman Abramovici, a fost transferat unuia dintre apropiaţii lui Abramovici în ziua în care Rusia a invadat Ucraina, a informat The Wall Street Journal.

Între timp, cu mult înainte de valul actual de sancţiuni, miliardarul Alisher Usmanov şi-a mutat o mare parte din activele sale în trusturi în scopul planificării imobiliare, a declarat marţi pentru Reuters un purtător de cuvânt al magnatului.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a înfiinţat un grup operativ „îngheţă şi confiscă” pentru a impune sancţiunile împotriva oligarhilor ruşi. Grupul operativ nu a identificat încă niciun activ care trebuie îngheţat de urgenţă din cauza riscului ca acesta să poată fi vândut sau mutat din UE, a informat Reuters, citând un înalt oficial din blocul comercial.

Un purtător de cuvânt al CE a declarat că statele membre trebuie să raporteze eforturile întreprinse pentru implementarea sancţiunilor, dar a refuzat să spună dacă toate s-au conformat şi nu a dezvăluit până acum o valoare pentru activele îngheţate.

CE nu a răspuns imediat la cererea de comentarii a Insider trimisă în afara programului normal de lucru. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO