ZF 24

Cât de periculos e iodul radioactiv detectat în România

 Cât de periculos e iodul radioactiv detectat în România

Autor: Loredana VOICULESCU, Robert VERESS

13.04.2011, 10:35 31

Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără consideră că prin reluareatestelor care au indicat prezenţa unor urme de iod radioactiv înapa de ploaie şi laptele de oaie din zona Slănic Prahova ar trebuisă determine inclusiv sursa de provenienţă a iodului, pentru căexistă şi soluţii de iod natural care sunt folosite în tratareaunor afecţiuni ale ugerelor vacilor.

"Analizele făcute de Institutul de Fizică vor fi repetate, pentrucă nu poţi trage o concluzie după un singur test. Trebuie determinatăinclusiv sursa de iod radioactiv, pentru că există şi soluţii deiod natural care sunt folosite în anumite afecţiuni ale ugerelorvacilor", a declarat pentru gândul ministrul ValeriuTabără.

Ministrul a mai arătat că se poate face o analiză a compoziţiei lapteluişi în cadrul laboratoarelor pe care le are Agenţia NaţionalăSanitară Veterinară. "ANSVSA are laboratoare bine dotate. Cusiguranţă Agenţia are datele. Cu siguranţă ANSVSA are date. Nu amvorbit încă cu ei. Încerc să vorbesc acum", a mai spus Tabără.

Şeful de la Agricultură amenţionat că, din datele pe care le are, nu există nici unpericol pentru populaţie în ce priveşte "urmele" de iod radioactivdescoperite la Slănic, având în vedere că este vorba deconcentraţii care sunt infinit mai mici faţă de maximeleadmise. Citiţi mai mult despre cât de periculos este norulradioactiv detectat în România pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO