ZF 24

Cât plătesc firmele pentru promovare pe social media? Bugetele sunt curpinse între 1.000 şi 10.000 de euro

Cât plătesc firmele pentru promovare pe social media?...

Autor: Departamentul Economic

31.08.2017, 12:30 372

Conform unui studiu realizat de compania de consultanţă Valoria Business Solutions, cele mai multe companiile din comerţ (31%) au bugete de 1.000-3.000 de euro/an pentru social media marketing, cum au şi companiile din industria alimentară (30%). Bugetele între 5.000-10.000 de euro/an apar la cele mai multe companii din turism (25%) şi producţie industrială (24%). Cele mai mari bugete de social media marketing, de peste 10.000 de euro/an, le au companiile din media şi publicitate (33%), din telecomunicaţii şi IT (30%) şi din serviciile financiar-bancare (29%).

La studiu au participat 339 de respondenţi, din 14 industrii, dintre care 16% cu funcţia de CEO / Preşedinte / Director General, iar 70% cu funcţia de Marketing Director / Manager / Specialist. Conform studiului Like & Share 2017, eficienţa marketingului în cadrul reţelelor de socializare este recunoscută de 80% dintre companii. De asemenea, 63% dintre acestea spun că social media reprezintă un canal eficient de creare a oportunităţilor de vânzare, dar numai 3 din 10 folosesc social media pentru vânzări.

Marketingul este pe primul loc în topul activităţilor din social media pentru companiile din următoarele industrii: producţie industrială (27%), servicii financiar-bancare (24%) şi industrie alimentară (21%). Analiza competitivă este importantă pentru următoarele industrii: telecomunicaţii/IT (15%), turism (12%), energie şi utilităţi (10%). Relaţiile cu clienţii prin intermediul reţelelor de socializare sunt prioritare pentru industria alimentară (17%), construcţii/imobiliare (15%), comerţ (13%) servicii financiar-bancare (13%). Partea de vânzări este cel mai bine reprezentată în comerţ (19%), servicii financiar-bancare (11%) şi servicii de publicitate/media (11%).

Conţinutul pe care îl oferă cel mai adesea companiile din turism followerilor este cel despre campanii şi promoţii (27%). Companiile din telecomunicaţii postează informaţii companie (istoric, evenimente, iniţiative) dar şi despre locurile de muncă disponibile (27%). Cele din industria financiar-bancară oferă mai ales informaţii despre produsele şi serviciile lor (23%), ca şi cele din industria famaceutică (29%), din construcţii (29%) şi din sectorul producţiei industriale (33%).

Fiecare industrie dintre cele analizare are un mix diferit de beneficii pe care companiile le extrag din social media marketing. Creşterea expunerii pe piaţă este cel mai bine reprezentată în turism (22%), construcţii/imobiliare (21%) şi servicii de publicitate/media (20%). În energie/utilităţi pe locul unu sunt, la egalitate, creşterea notorietăţii companiei (15%) şi îmbunătăţirea comunicării cu angajaţii (15%). Creşterea vânzărilor, ca beneficiu al marketingului pe reţelele de socializare, este cel mai bine reprezentată în sectorul producţiei industriale (12%), iar fidelizarea clienţilor în industria alimentară (18%).

În sectorul producţiei industriale companiile folosesc social media cel mai mult post-vânzare, pentru a trimite informări periodice şi pentru prospectare – identificarea oportunitaţilor de vânzare. La fel stau lucrurile şi în industria alimentară. Pentru companiile din comerţ, construcţii şi imobiliare cea mai importantă etapă din procesul de vânzare ce poate fi influenţată prin social media este cea de ofertare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO