ZF 24

Cazul jurnalistului american decapitat în Siria: Statul Islamic ceruse o răscumpărare de 100 de milioane de euro

Cazul jurnalistului american decapitat în Siria: Statul...

Autor: Ioana Bojan

21.08.2014, 13:55 848

Philip Balboni, directorul general al site-ului de ştiri GlobalPost, pentru care James Foley a lucrat în Siria, a declarat că răpitorii jurnalistului au cerut iniţial o răscumpărare de 100 de milioane de euro de la familia acestuia şi de la GlobalPost. Balboni a refuzat însă să dezvăluie răspunsul lor la această cerere, precizând doar că toate comunicaţiile au fost discutate cu autorităţile competente.

Forţele speciale americane au efectuat "în această vară" o operaţiune de salvare a unor ostatici americani deţinuţi de Statul Islamic în Siria, printre care se afla şi James Foley, dar au eşuat, potrivit unor oficiali ai administraţiei Barack Obama.

Preşedintele Obama a dat ordinul să fie declanşată operaţiunea, prima de acest fel a SUA pe teritoriul sirian, după ce agenţiile de spionaj au primit informaţii conform cărora mai mulţi americani erau deţinuţi de gruparea extremistă Statul Islamic la un complex dintr-o zonă slab populată din Siria. Agenţiile de spionaj ştiau atunci că printre ostatici se afla şi James Foley, a cărui decapitare a fost prezentată într-o înregistrare video postată marţi pe Internet.

Oficialii au refuzat să menţioneze exact unde şi cum s-a desfăşurat operaţiunea, la care au participat câteva zeci de membri ai forţelor speciale, susţinuţi de elicoptere, drone şi avioane de luptă. După ce au aterizat în zonă şi s-au apropiat de complex, forţele americane au fost implicate într-un schimb de focuri în care au fost ucişi câţiva membri ai Statului Islamic şi a fost rănit uşor un membru al trupelor speciale. Echipa de intervenţie nu a găsit însă nici un american în acel complex şi s-a retras din zonă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO