ZF 24

CE a declansat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei

13.05.2009, 12:58 161

Comisia Europeana a declansat astazi procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei pentru depasirea, in 2008, a plafonului de deficit bugetar de 3% din PIB. Procedura a fost deschisa si impotriva Poloniei, Lituaniei si Maltei, pentru acelasi motiv.

Comisia a constatat ca deficitul bugetar de 5,4% din 2008 nu este datorat unor cauze exceptionale, cum ar fi criza economica, ci cheltuielilor facute peste nivelul planificat. Deocamdata, Romania nu va fi sactionata financiar, dar i se vor pune o serie de conditii pentru incadrarea in parametrii normali, a declarat pentru ZF comisarul Leonard Orban.

Potrivit acestuia, o parte dintre conditiile care vor fi puse Romaniei in privinta deficitului vor fi comune cu cele cuprinse in viitorul memorandum ce va fi incheiat pentru imprumutul de 5 mld. euro de la Uniunea Europeana si care va fi semnat in iunie, prima transa a imprumutului urmand sa vina in iulie. Romaniei i se va cere ca, pana in 2011, sa se incadreze intr-un deficit de 3%.

Abia dupa 2011 Romania ar putea fi sanctionata financiar, daca nu respecta recomandarile privind deficitul, potrivit comisarului.

Potrivit Regulamentului Comisiei privind fondurile de coeziune, Consiliul European poate sanctiona o tara care depaseste deficitul de 3% prin "suspendarea totala sau partiala" a fondurilor de coeziune. Suspendarea dureaza pana ce respectiva tara se incadreaza in deficitul de 3%, dupa care fondurile de coeziune sunt deblocate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO