ZF 24

CE a declansat procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei

13.05.2009, 12:58 160

Comisia Europeana a declansat astazi procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei pentru depasirea, in 2008, a plafonului de deficit bugetar de 3% din PIB. Procedura a fost deschisa si impotriva Poloniei, Lituaniei si Maltei, pentru acelasi motiv.

Comisia a constatat ca deficitul bugetar de 5,4% din 2008 nu este datorat unor cauze exceptionale, cum ar fi criza economica, ci cheltuielilor facute peste nivelul planificat. Deocamdata, Romania nu va fi sactionata financiar, dar i se vor pune o serie de conditii pentru incadrarea in parametrii normali, a declarat pentru ZF comisarul Leonard Orban.

Potrivit acestuia, o parte dintre conditiile care vor fi puse Romaniei in privinta deficitului vor fi comune cu cele cuprinse in viitorul memorandum ce va fi incheiat pentru imprumutul de 5 mld. euro de la Uniunea Europeana si care va fi semnat in iunie, prima transa a imprumutului urmand sa vina in iulie. Romaniei i se va cere ca, pana in 2011, sa se incadreze intr-un deficit de 3%.

Abia dupa 2011 Romania ar putea fi sanctionata financiar, daca nu respecta recomandarile privind deficitul, potrivit comisarului.

Potrivit Regulamentului Comisiei privind fondurile de coeziune, Consiliul European poate sanctiona o tara care depaseste deficitul de 3% prin "suspendarea totala sau partiala" a fondurilor de coeziune. Suspendarea dureaza pana ce respectiva tara se incadreaza in deficitul de 3%, dupa care fondurile de coeziune sunt deblocate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO