ZF 24

Ce afaceri are Adrian Porumboiu, antreprenorul care a con­struit în jurul terenurilor agricole un imperiu ce se întinde geografic de la Ga­laţi până în nordul judeţului Suceava

Adrian Porumboiu

Adrian Porumboiu

Autor: Gabriel Razi

07.02.2015, 10:01 25295

Operaţiunile lui Adrian Porum­boiu pot stârni interes doar din partea unor companii cu ambiţii regionale având în vedere că antreprenorul a con­struit în jurul terenurilor agricole un imperiu ce se întinde geografic de la Ga­laţi până în nordul judeţului Suceava.

 

Porumboiu este şi între primii trei producători agricoli de pe piaţa locală jucând în aceeaşi ligă cu Ioan Niculae (InterAgro) sau libanezul Jihad El Khalil (Grupul Maria).

 

Întreaga fundaţie a grupului agricol din Vaslui se bazează pe cele peste 45.000 de hectare pe le exploa­tează companiile lui Porumboiu. Infor­ma­ţiile publice de pe site-ul gru­pului Ra­cova arată că 45.265 de hectare (Com­cereal Vaslui - 27.252 hec­tare, Agro­complex Bârlad - 10.584 hectare, R-Agro Fălciu - 7.429 hec­tare) sunt aren­date, ceea ce înseamnă că în cazul unei potenţiale tranzacţii întele­ge­rea va fi făcută pe baza unui multipli­cator anual de arendă şi nu la valoarea de piaţă a acelor suprafeţe. Tran­zac­ţiile cu terenuri luate în arendă se fac în ge­neral la preţuri de 5-6 ori mai mici faţă de suprafeţele deţinute în pro­prietate.

 

Terenurile agricole ale com­pa­niilor din grupul Racova sunt conec­tate la infrastructura de depozitare de­ţinută având în vedere că fermele se întind în jurul magaziilor şi silozurilor. Grupul poate stoca 284.000 de tone de cereale, reţeaua având trei silozuri cu o ca­pacitate cumulată de 83.950 de tone ce au acces la calea ferată şi alte 17 magazii orizontale.

 

Cea mai mare parte din producţia agricolă strânsă de pe câmpuri şi sto­cată în silozuri ajunge în cele nouă fa­brici de pâine, trei mori sau pe liniile de pro­cesare ale fabricii de ulei ce poate îm­butelia 45 de tone la fiecare 24 de ore.

 

Afacerile cumulate ale firmelor din grupul Racova au fost anul trecut de 175 mil. euro, profitul net cumulat a fost de 6,7 mil. euro, iar operaţiunile au 1.900 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO