ZF 24

Ce afaceri mai au “bancherii cuprului”

23.12.2008, 16:44 593

Horia Simu si Horia Pitulea, supranumiti “bancherii cuprului”, au intrat in ultimii ani in mai multe afaceri din domenii diverse, de la imbutelierea de ape minerale pana la foraj si constructii. Principala afacere a celor doi, producatorul de cupru Cuprom Bucuresti, a intrat in insolventa la inceputul lunii decembrie.

Holdingul Cuprom este format din cele doua fabrici romanesti de cupru - fosta Phoenix Baia Mare si fosta Elcond Zalau si doua institute de proiectare si cercetare - Cepronef si Ipronef, pe care Simu si Pitulea le-au cumparat de la stat in 2003. Cei doi au incercat sa cumpere si minele romanesti de cupru si au participat anul trecut la privatizarea combinatului RTB Bor din Serbia, care detine mai multe exploatari si fabrici de cupru. Desi initial au anuntat ca licitatia a fost castigata de Cuprom, autoritatile sarbesti au reziliat ulterior contractul.

“Bancherii cuprului” au intrat in 2006 si pe piata apelor minerale, prin achizitia Lipomin Lipova, unde controleaza 32,9% din capitalul social prin intermediul Nordexo Manufacturing, ceilalti actionari fiind firmele Rowat SRL si Iertila Properties Limited. Prin intermediul Lipomin, ei au cumparat in 2006 si Carpatina, companie care imbuteliaza si comercializeaza apa minerala, detinuta pana atunci de Petrom. De asemenea, in iunie 2008, Carpatina a anuntat ca a achizitionat firma Herculane Water din Baile Herculane, fabrica de imbuteliat apa plata a societatii si cele doua terenuri aferente, in suprafata totala de peste 7.400 de metri patrati, fara sa precizeze valoarea tranzactiei. Ulterior, compania a anuntat ca achizitia a fost finantata printr-un credit de 7 milioane de euro acordat de compania austriaca Mezzanine Management Central Europe, prin intermediul fondului Accession Mezzanine Capital II.

In septembrie 2007, un consortiu format din firmele Amteck Investitii, controlata in proportie de 57% de Horia Simu si 38% de Horia Pitulea, Cuprom si Ipronef a castigat licitatia organizata de AVAS pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al companiei de foraj Foradex Bucuresti, cu o oferta de 60 de milioane de euro. In acest an, Foradex a anuntat ca intentioneaza sa ia un credit de 15,5 mil. euro de la Erste si BCR pentru refinantarea unui credit contractat la Piraeus Bank si plata altor datorii. Foradex a intrat la inceputul acestui an si in actionariatul Foraj Sonde Targu-Mures, la care detine 10% din actiuni.

Tot in 2007, Nordexo Manufacturing a preluat pachetul majoritar de actiuni al producatorului de cabluri Cord Buzau, unde si-a majorat participatia in acest an la 90%. Nordexo a initiat in luna noiembrie majorarea capitalului social al Cord Buzau cu 4,8 mil. euro. Pe platforma Cord Buzau, Simu si Pitulea au construit si o fabriza de sticla, prin intermediul GlassCorp, firma pe care o controleaza in proportie de 90%. Investitia, inceputa in 2007, s-a ridicat la 10 mil. euro.

La mijlocul acestui an, Horia Simu a devenit actionarul majoritar al companiei de constructii CCCF (Compania de Constructii si Cai Ferate) Bucuresti, prin intermediul vehiculului de investitii Wagma Holdings Limited, in urma derularii unei majorari de capital de circa 13,8 milioane de euro. De asemenea, el a cumparat in nume propriu circa 9,5% din actiunile producatorului de motoare electrice pentru aparate electrocasnice Electroarges din Curtea de Arges.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO