Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au votat cu 72% din voturi pentru prelungirea mandatului de administrator al Franklin Templeton cu doi ani, în loc de patru, aşa cum şi-ar fi dorit Templeton.
Noul mandat va începe la 30 septembrie 2014, când expiră actualul mandat, şi este condiţionat de acceptarea de către Franklin Templeton a criteriilor de performanţă cerute de fondul de hedging american Elliott, cel mai mare acţionar al FP, care au fost votate de acţionari.
Obiectivele impuse de Elliott sunt ca Franklin Templeton să reducă şi să menţină discountul dintre preţul de pe bursă al acţiunilor FP şi valoarea activului net pe acţiune (VUAN) la 15% (faţă de 30% în prezent) şi să crească în acelaşi timp VUAN-ul.
Reprezentantul Elliott a explicat în AGA că aceste obiective vor motiva administratorul Franklin Templeton să crească preţul acţiunilor, ceea ce ar fi în beneficiul tuturor acţionarilor, nu doar al Elliott. În schimb, cei de la Templeton au explicat că un mandat de doi ani este prea scurt pentru ca să scoată valoarea adevărată din companiile pe care Fondul Proprietatea le are în portofoliu şi că acest obiectiv poate fi atins doar printr-un mandat pe termen lung, de patru ani.
Totuşi, Elliott a avut câştig de cauză, fiind susţinut în final de un număr mare de acţionari FP prezenţi la AGA. Astfel, urmează ca Franklin Templeton şi Comitetul Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea să negocieze şi să semneze un nou contract de administrare, în termenii stabiliţi de acţionari. Dacă Templeton nu va accepta noul contract, atunci conform deciziei AGA nu i se va mai prelungi mandatul, iar Comitetul Reprezentanţilor va începe selecţia unui nou administrator.
În teorie, lucrurile sunt clare şi simple. Rămâne de văzut însă cum vor fi puse în practică aceste hotărâri ale AGA, deoarece în ultimii ani au fost multe hotărâri care deşi au fost votate de acţionarii FP cu o largă majoritate au fost blocate din cauza unor procese sau din cauză că nu au fost avizate de CNVM/ASF.
Acţionarii FP au mai aprobat vineri în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) modificarea actului constitutiv al FP prin reducerea mandatului administratorului de la patru ani la doi ani. Această modificare s-ar aplica oricărui administrator al FP de acum înainte, nu doar celor de la Templeton, dar trebuie avizată de ASF.
Ce au mai decis acţionarii Fondului Proprietatea
În AGEA, acţionarii FP au mai aprobat al treilea program de răscumpărări de acţiuni proprii al fondului, care vizează un pachet de 252,6 milioane de acţiuni. Acest program va începe după finalizarea actualului program de răscumpărări, demarat în primăvara acestui an, în cadrul căruia FP a răscumpărat deja circa 950 de milioane de acţiuni (dintre care 600 de milioane printr-o ofertă publică de cumpărare la preţul de un leu/acţiune) şi mai are de răscumpărat circa 150 de milioane de acţiuni.
De asemenea, acţionarii au mai votat în AGEA reducerea capitalului social al fondului cu 5%, prin scăderea valorii nominale a acţiunilor de la 1 leu la 0,95 lei şi restituirea către acţionari a sumei de 0,05 lei/acţiune. Totuşi, această hotărâre nu va putea fi pusă în practică, deoarece nu a fost întrunit cvorumul de 50% din acţiunile cu drept de vot necesar pentru ca ea să fie validă. Acţionarii FP vor fi convocaţi într-o nouă AGA pentru a vota din nou această propunere.