ZF 24

​Ce beneficii mai primesc angajaţii români: de la zboruri cu paraşuta şi masaj la birou până la concediu nelimitat

​Ce beneficii mai primesc angajaţii români: de la...

Autor: Mihaela Pascari, Adelina Mihai

30.12.2015, 13:38 1812

Zborurile cu paraşuta, voucherele de vacanţă, zilele suplimentare de concediu, sesiunile de masaj la birou sau chiar concediul nelimitat sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le-au mai primit angajaţii în ultimul an de la angajatori, menite să le sporească motivaţia la locul de muncă.

“Pentru a creşte motivaţia şi satisfacţia la locul de muncă, mulţi angajatori oferă salariaţilor diverse beneficii, fie sub formă de lichidităţi, fie sub alte forme, cum ar fi tichete de masă, abonamente la sala de sport, pensii private sau vacanţe”, spune Stelian Bogza, commercial director şi cofondator al BenefitOnline.ro, o platformă online care le permite angajaţilor să îşi aleagă beneficiile dorite în limita bugetului oferit de angajator. Printre cele mai accesate beneficii de pe platforma BenefitOnline de către angajaţi au fost trainingurile de limbi străine, abonamentele la sălile de sport, abonamentele la reviste şi vouchere pentru magazine de cărţi sau de cumpărături la centre comerciale.

Angajaţii din sectorul IT au fost şi vor rămâne în următoarea perioadă “răsfăţaţii” pieţei muncii în materie de beneficii, având în prezent cele mai complexe pachete, spun specialiştii.

Marius Bălteanu, 28 de ani, angajat de mai bine de trei ani în cadrul companiei IT Zitec, a devenit în această toamnă partener în cadrul companiei. Dacă iniţial s-a angajat pe postul de inginer de calitate, ulterior a ajuns să conducă acest departament şi să fie răsplătit şi cu acţiuni din partea angajatorului.

“După acceptarea invitaţiei de a face parte din grupul de acţionari ai firmei, există o perioadă de probă, de aproximativ un an. În tot acest timp contribui la procesul de luare a deciziilor. (…) Cred că implicarea în activităţi interne care nu ţineau neaparat de cele din <fişa postului> a facut diferenta. M-am implicat mereu şi am încercat să ajut de câte ori am putut, indiferent ca era vorba de ceva ce ţinea de Quality Assurance, Development sau HR. Am pus accentul foarte mult pe automatizare şi, cu ajutorul colegilor, am facut unele schimbari, care ne-au uşurat şi eficientizat munca”, a spus Bălteanu, care este absolvent al Facultăţii de Relaţii Comerciale şi Financiar-Bancare Interne şi Internationale,

Din noua postură, la pachetul de beneficii obţinut în cadrul companiei se adaugă şi dividendele obţinute la final de an.

“Acestea (dividendele – n.red.) vin în completarea unui pachet de beneficii existent pentru toţi angajaţii Zitec ce conţine de la clasicele tichete de masă, traininguri, program flexibil şi team building-ul anual, până la concediu de ziua de naştere, zile adiţionale de concediu pentru angajaţii cu vechime de minimum 3 ani (câte o zi în plus pentru fiecare an lucrat) şi concediu nelimitat pentru colegii aflaţi în poziţii de conducere”, a mai spus Bălteanu.

Companiile care vor să îşi menţină angajaţii motivaţi testează tot felul de “reţete” în materie de beneficii, astfel că bibliotecile dedicate angajaţilor sau bugetele speciale pentru “activităţi de relaxare” şi pentru conferinţe de dezvoltare profesională au devenit tot mai populare, spun specialiştii.

“Chiar dacă uneori companiile privesc ideea de beneficii neobişnuite cu precauţie, aceste pachete sunt esenţiale pentru menţinerea unui grad ridicat de motivare la locul de muncă şi ajută la crearea relaţiilor profesionale”, spune Delia Moreanu, director de comunicare în cadrul firmei cu activităţi în sectorul resurselor umane Catalyst Solutions.

Ea mai spune că există şi companii care pun la dispoziţia angajaţilor beneficii precum călătoriile, zborurile cu paraşuta, masaj la birou sau carduri de reduceri.

“Companiile pot arăta că îşi apreciază angajaţii şi pun accent pe loialitatea lor prin oferirea de zile libere la intervale de timp sau existenţa unui program flexibil sau a unor zile cu program redus, care să ateste aceste lucruri. Fie că vorbim despre un mini-concediu oferit cu ocazia aniversării zilei de naştere sau aniversării vechimii în companie”, mai spune Delia Moreanu.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO