ZF 24

Ce comisioane mai practică băncile: afişarea soldului la ATM costă 0,5 lei, iar încasările în cont ajung chiar şi la 18 lei

Ce comisioane mai practică băncile: afişarea soldului...

Autor: Liviu Popescu

21.07.2015, 13:58 3440

Cele mai mari zece bănci locale percep în continuare comisioane mari care ajung chiar şi până la 18 lei pentru sumele încasate de clienţi de la alte bănci, în timp ce pentru simpla afişare pe ecranul bancomatului a soldului curent clienţii plătesc până la 0,5 lei, potrivit informaţiilor disponibile pe site-urile băncilor.

Astfel de comisioane, introduse în ultimii ani de bancheri în goana după venituri care să compenseze în­ca­sările mai mici din dobânzi, pot fi clasificate drept „bizare“. Activitatea slabă de creditare a erodat profiturile băncilor, ceea ce i-a determinat pe bancheri să introducă comisioane care de multe ori nu sunt justificate.

Băncile au ajuns să taxeze şi în­ca­sările din conturi ale clienţilor proprii, nu doar pe cele provenind de la clienţii altor bănci. Comisioanele percepute clienţilor pentru încasările intrabancare (plăţile iniţiate dintr-un cont deschis la aceeaşi bancă) pot ajunge chiar şi la 8 lei în funcţie de valoarea viramentului. În cazul încasărilor dintr-un cont deschis la altă bancă, comisionul poate să ajungă şi la 18 lei pentru sumele mai mari de 50.000 de lei. Banca Transilvania, al treilea jucă­tor din piaţă în funcţie de mărimea activelor, percepe cel mai mare comision intrabancar din plutonul primelor zece bănci în funcţie de mărimea activelor. Astfel, banca de la Cluj taxează cu până la 8 lei încasările intrabancare, în funcţie de valoarea viramentului.

CEC Bank se poziţiona până recent pe locul doi în topul celor mai mari comisioane intrabancare, taxând cu 0,5 lei până la 2 lei astfel de operaţiuni, însă banca de stat a decis să renunţe la aceste costuri, potrivit informaţiilor agregate de ZF.

Situaţia se schimbă însă în cazul taxelor pentru administarea contului curent. Banca Transilvania nu taxează clienţii pentru acest serviciu, în timp ce UniCredit Ţiriac Bank percepe clienţilor 7,5 lei pe lună pentru administrarea contului curent, cel mai mare cost din topul primelor zece bănci după active. CEC Bank taxează cu 3 lei astfel de operaţiuni, iar în cazul BCR şi BRD, două dintre cele mai mari instituţii de credit de pe plan local, costurile ajung la 4,5 lei, respectiv 4,2 lei. UniCredit Ţiriac Bank nu percepe comisioane pentru viramentele intrabancare, dar are o taxă de un leu pentru încasările din conturi deschise la alte bănci, indiferent de valoarea tranzacţiei.

Nici operaţiunile simple cum ar fi afişarea pe ecranul bancomatului din reţeaua proprie a soldului curent nu au scăpat necomisionate. Alpha Bank şi Bancpost, două dintre cele mai mari bănci elene de pe plan local, taxează clienţii cu 0,5 lei pentru interogarea soldului la ATM-urile proprii, respectiv cele mai mari costuri pentru interogarea soldului din clasamentul primelor zece bănci.

Majorările de comisioane pentru diferite tipuri de servicii, atât pentru clien­ţii de retail, cât şi pentru persoanele juridice au devenit o practică frecventă în rândul bancherilor mai ales după 2010, când băncile au simţit nevoia să identifice noi surse de câştiguri după prăbuşirea vânză­rilor de credite din anii de criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels