ZF 24

Ce cred analiştii şi investitorii despre achiziţiile încrucişate de la SIF-uri, următoarea afacere de pe bursă

Ce cred analiştii şi investitorii despre achiziţiile...

Autor: Roxana Pricop

15.04.2014, 00:03 647

Achiziţiile încrucişate de acţiuni între SIF-uri au pus pe gânduri investitorii. Unii cred că prin această „încrucişare“ se pun bazele unor decizii investiţionale consolidate la nivelul SIF-urilor, în timp ce alţii le găsesc cu greu o raţiune considerând că pe bursă sunt şi alte oportunităţi mai bune în care să investească SIF-urile.

SIF Banat-Crişana (SIF1) a raportat, în luna februarie, prima achiziţie a unui pachet de 5% din SIF Muntenia (SIF4). A urmat SIF Muntenia care a fost raportată vineri cu o deţinere de 5% la SIF Moldova (SIF2). SIF Moldova, la rândul ei, deţine câte 5% din SIF Muntenia şi SIF Oltenia (SIF5). SIF Transilvania (SIF3) este singura care nu a intrat până acum în acest joc. Luni, acţiunile SIF3 au crescut cu 3,6%, cele ale SIF4 şi SIF1 cu câte 2%, iar cele ale SIF2 şi SIF5 au crescut uşor cu până la 0,5%.

„Atunci când un SIF cumpăra acţiuni la un alt SIF îşi confuzează investitorii pentru că transmite un semnal că acţiunile SIF-ului cumpărat sunt mai atractive decât ale SIF-ului care cumpără. Până la urmă investitorii pot cumpăra pe cont propriu acţiuni la celălalt SIF de pe bursă, dacă îl consideră atractiv. Pe de altă parte, SIF-urile au portofolii de investiţii destul de asemănătoare. Singurul SIF care justifică ca un alt SIF să cumpere acţiuni la el este SIF Transilvania, care are un portofoliu valoros de active imobiliare“, a spus analistul Mihai Căruntu, şeful departa­men­tului de pieţe de capital de la BCR.

Analistul susţine că SIF-urile ar trebui să îşi îndrepte investiţiile spre companiile de pe bursă de vizibiliate medie, aşa cum sunt Vrancart, Ropharma şi Compa, care au atras investiţii de la fondurile de pensii private şi astfel au fost validate că sunt ţinte bune de investiţii.

Pe de altă parte, Dragoş Manolescu, director de investiţii la OTP Asset Management, spune că un impact al achiziţiilor între SIF-uri ar putea fi consolidarea strategiilor de investiţii şi a politicii de dividende.

„Ne aşteptăm ca, în viitor, deciziile investiţionale să fie coordonate în mod eficient în interesul tuturor SIF-urilor consolidate. Este posibil ca SIF-urile să adopte o politică de investiţii similară fondurilor de private equity, iar politica de distribuire a dividendelor să fie una unitară“.

Până acum, cele cinci SIF-uri au avut politici dife­rite de dividende. SIF Banat-Crişana le-a propus acţionarilor să nu distribuie dividende pe 2014, la fel ca în 2013, şi să capitalizeze profitul obţinut în 2013.

SIF Moldova a propus două variante de dividend:  38% sau 45% din profitul de 90 milioane de lei spre dividende. SIF Transilvania le-a propus acţionarilor ca profitul net de anul trecut, de 189,6 mil. lei, să fie repartizat la rezerve şi a cerut du­bla­rea capitalului social din rezerve, la 218,42 mil. lei, cu distri­bu­irea de acţiuni noi, gratuite. SIF Muntenia le-a făcut acţio­narilor două propuneri privind repartizarea profitului net: repartizarea integrală a câştigului la rezerve şi dividen­de zero, sau repartizarea a 85% din profit sub formă de divi­dende, respectiv o sumă totală de 111,37 mil. lei. SIF Oltenia vrea distribuirea de dividende în valoare de 92,8 milioane de lei, reprezentând 71% din profitul de anul trecut.

În ceea ce priveşte investiţiile consolidate, SIF-urile au participaţii comune la bănci (BRD, Erste Bank, Banca Transilvania), dar şi la câteva companii listate (Biofarm, Antibiotice, Şantierul Naval Orşova) unde acestea şi-ar putea alinia interesele pentru a dezvolta companiile.

Achiziţiile încrucişate între SIF-uri îi lasă deoparte pe restul investitorilor minoritari care îşi vor putea impune mai greu punctul de vedere în  AGA. Pentru a se alinia raportul de forţe, ar trebui ridicat pragul de deţinere, în prezent de 5% din capitalul SIF-urilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO