ZF 24

Ce credeţi că va face angajatorul:– vă va menţine salariul net sau vi-l va reduce procentual, dacă se majorează cota unică?

Ce credeţi că va face angajatorul:– vă va menţine...

Autor: Iulian Anghel

24.10.2013, 15:37 1396

Obişnuinţa salariaţilor în România este de a discuta despre salariile nete, despre ce “primesc în mân㔠trecând mai uşor cu vederea că taxele şi impozitele vărsate statului reprezintă 80% dintr-un salariu “net”.

Majorarea cotei unice de impozitare de la 16% în prezent la 22% - o ipoteză care a fost luată în calcul pentru a suplini scăderea veniturilor la buget - înseamnă, practic, pentru un salariat, majorarea cu şase procente a impozitului care trebuie plătit statului la capitolul impozit pe venitul din salarii. În aceste condiţii, la cele două extreme, angajatorul va avea de ales fie între a majora salariul brut al angajatului astfel încât acestuia din urmă să nu-i fie afactat “netul”, ceea ce primeşte “în mână”, fie va lăsa noua povară fiscală pe umerii angajatului (în fond este impozitul pe venitul lui salarial) ceea ce înseamnă că salariul net al acestuia va fi redus cu ceea ce va fi obligat să dea în plus statului.

Simulările făcute pe prognozele de venituri ale bugetului consolidat, în 2013, arată că, dacă, cota unică ar creşte la 22% de la 16% acum, la bugetul de stat ar veni în plus 8,6 mld. lei/an, faţă de cele 23 mld. lei pe care le colectează Fiscul din impozitul pe veniturile salariale ale angajaţilor. Aşadar, din veniturile lor nete de acum, salariaţii trebuie să cedeze statului 8,6 mld. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO