ZF 24

Ce este şi cum funcţionează tehnologia blockchain?

Ce este şi cum funcţionează tehnologia blockchain?

Autor: Florin Casota

17.02.2018, 10:00 3496

Termenul a fost menţionat pentru prima dată în 1991 de un grup de cercetători. Tehnologia era utilizată pentru a data documente digitale astfel încât să nu fie posibilă alterarea acestora.

În 2009 tehnologia a fost adoptată şi utilizată, se spune, de către Satoshi Nakamoto pentru a crea prima criptomonedă din lume, bitcoin; cu toate acestea, identitatea creatorului bitcoin nu este 100% sigură, numele fiind de fapt un pseudonim.

În esenţă, blockchainul este un registru descentralizat (adică nu este ţinut într-un singur loc, ci numeroşi actori deţin o copie) care stochează anumite informaţii ce nu mai pot fi modificate ulterior. E un fel de registru digital în care orice informaţie introdusă e criptată în formule matematice şi fiecare formulă matematică autentifică şi validează o altă formulă matematică ce conţine alte date criptate la rândul lor. Această bază descentralizată de date conţine toate informaţiile tuturor tranzacţiilor ce implică valoare şi care sunt criptate pe blockchain, cu permisiunea de a le verifica autenticitatea în orice moment.

Ce este şi cum funcţionează tehnologia blockchain?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO