ZF 24

Ce-i nemulţumeşte pe clienţii băncilor: comisioanele prea mari şi dobânzile mici la depozite

Ce-i nemulţumeşte pe clienţii băncilor: comisioanele...

Autor: Andra Oprescu

05.09.2014, 12:52 1759

„Nu ştiam de ce îmi rămân aşa de puţini bani pe card. Recent am aflat că există comisioane de interogare a soldului contului curent. Mi se pare normal să ştii câţi bani mai ai în cont şi înainte veri­ficam mereu. Acum îmi scot toţi banii când iau salariul, aşa că nu mai stau cu grija că trebuie să verific“, spune Loredana, 35 de ani, de profesie educatoare, clienta unei bănci mari.

Clienţii băncilor se plâng în general de comisioanele ridicate, de informaţiile insuficiente des­pre acestea şi de dobânzile mici la depozite, potrivit unui sondaj realizat de ZF în mai multe su­cursale bancare din Capitală.

Totodată, oamenii sunt reticenţi să contracteze credite din cauza incer­titudinii economice, a veniturilor reduse sau a experienţelor neplăcute din trecut.

Băncile au majorat comisioanele percepute la operaţiunile curente în încercarea de a compensa veniturile mai mici din dobânzi, cauzate de activitatea redusă de creditare. Simpla interogare la bancomat a soldului contului curent poate costa până la 0,5 euro (echivalentul a 2,2 lei). Autoritatea pentru Protecţia Consu­matorului încearcă acum să transparen­tizeze comisioanele pentru operaţiuni la ATM-uri.

Există clienţi care au fost nevoiţi să depună bani pentru a închide un cont, deoarece suma disponibilă nu acoperea comisionul de retragere. „Am vrut mai demult să închid un cont în care mai aveam 30 de bani. Ca să îl pot închide a trebuit să depun 4 lei, cât era comisionul de re­tragere“, îşi aminteşte Iulia, 25 de ani, economist.

Comsioanele de retragere numerar de la ATM-urile băncii care a emis cardul sunt în jur de 0,2% şi semnificativ mai mari la alte ATM-uri şi la ghişeu. Retragerea de numerar de la ghişeu este taxată de regulă cu 0,5% din suma retrasă, dar băncile impun pentru acest comi­sion un prag minim de câţiva lei.

Dobânzile mici la depozite atrag şi ele nemulţumiri în rândul clienţilor, care se simt descu­rajaţi să  mai de­pună banii la bancă. „Nu am depozite pentru că nu am suficienţi bani încât să economisesc. Şi dacă aş avea bani, nu i-aş mai pune la bancă. Dacă reuşesc să strâng, strâng sume mici şi mi-e frică să nu rămân cu mai puţini bani decât am pus“, explică Simona, o profesoară de 59 de ani.

La nivelul pieţei, dobânzile la depo­zitele de retail pe termen scurt au scăzut spre 3%, iar băncile de talie mare au scăzut dobânzile chiar spre 2% pe an, după scăderile dobânzii-cheie de către BNR din ultimul an.

„Dobânzile la depozite sunt foarte mici, dacă scazi comisioanele, nu mai rămâi cu nimic. Totuşi am încă depozite la mai multe bănci“, povesteşte şi Adina, farmacist, 53 de ani.

Mulţi dintre cei care au sau au avut credite spun că regretă acest lucru, deoarece au făcut foarte greu faţă rambursării şi dobânzilor.

„Am avut un credit de nevoi personale. A fost greu, acum nu aş mai face un credit. Comisioanele sunt şi ele foarte mari, pe lângă dobânzi“, spune George (49 de ani), de profesie şofer.

Veniturile mici, dar şi  nesiguranţa în ceea ce priveşte locul de muncă şi posibi­litatea de a rambursa la timp creditul o fac şi pe Cosmina (43 de ani) să nu se mai gân­dească la un credit în prezent, deşi a fost destul de mulţumită de relaţia cu banca atunci când a ales să se împrumute în trecut.

„Am avut un credit de nevoi personale şi nu am avut alte probleme în afară de comisioanele care mi se luau. Vreau să spun că nu am avut alte probleme cu banca, problema e că veniturile sunt foarte mici. E foarte periculos să iei un credit, mâine poate nu îl mai poţi plăti, nu mai ai de unde“, explică ea.

Nemulţumită de comisioanele aferente creditului este şi  Cristina, asistent farmacist  în vârstă de 35 de ani, care nu are alte produse bancare în afara contului curent, dar care povesteşte situaţia tatălui ei. „Tatăl meu are un credit şi un card de pensionar. Rata i se ia direct de pe card şi i se opresc şi comisioane destul de mari. Sunt nemuţu­mită din această cauză.“

 

Ce probleme au clienţii

 

Iulia, 25 de ani, economist:

„Am vrut mai demult să închid un cont în care mai aveam 30 de bani. Ca să îl pot închide a trebuit să depun 4 lei, cât era comisionul de retragere.“

Loredana, 35 de ani, educatoare

„Nu ştiam de ce îmi rămân aşa de puţini bani pe card. Recent am aflat că există comisioane de interogare. Mi se pare normal să ştii câţi bani mai ai, mereu verificam înainte. “

George, 49 de ani, şofer

„Am avut un credit de nevoi personale. A fost greu, acum nu aş mai face unul. Comisioanele sunt şi ele foarte mari, pe lângă dobânzi.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO