ZF 24

Ce înseamnă pentru investitori noua lege a investiţiilor străine din China. ”Întreprinderile străine vor participa la concurenţa pieţei în mod egal”

Ce înseamnă pentru investitori noua lege a...

Autor: Ştefan Stan

27.01.2020, 14:06 1182

Începând cu data de 1 ianuarie 2020 a intrat în vigoare „Legea investiţiilor străine din Republica Populară Chineză”, o nouă lege de bază în domeniul investiţiilor străine. Odată cu punerea în aplicare a acestei legi, China susţine că va promova o nouă rundă de deschidere a Chinei la nivel înalt către lumea exterioară, şi va aduce şi beneficii mai mari întreprinderilor străine care intră pe piaţa chineză, inclusiv România, potrivit unei opinii a Jiang Yu, Ambasadorul R.P.Chineze în România. 

”Implementarea completă şi aprofundată a tratamentului naţional de preadmitere, plus a listelor negative, reprezintă principala manifestare a liberalizării investiţiilor. Înainte de accesul la investiţii, investitorii străini se pot bucura de un tratament nu mai puţin favorabil decât investitorii autohtoni, ceea ce va îmbunătăţi mult comoditatea investiţiilor şi afacerilor în China. Noul mod de gestionare, bazat pe ”liste negative”, înseamnă ”acces liber cu excepţia cazului în listă”, anulează sistemul de aprobare de la caz la caz anterior şi simplifică foarte mult procesul şi timpul investiţiilor. Cea mai recentă listă negativă, publicată în noiembrie anul trecut, a eliminat încă 20 de interdicţii şi restricţii, a continuat să deschidă sectoare precum agricultura, mineritul, industria de fabricare şi servicii, a permis deţineri de investiţii străine şi proprietăţi unice în mai multe domenii, creând mai multe oportunităţi de dezvoltare pentru investitori din întreaga lume”, transmite ambasada Chinei. 

Noua lege se concentrează pe principiul atitudinii egale şi asigură faptul că întreprinderile străine participă la concurenţa pieţei în mod egal. De exemplu, întreprinderile cu investiţii străine pot aplica în mod egal diverse politici de stat care sprijină dezvoltarea întreprinderilor, pot participa la formularea standardelor în condiţii de egalitate şi pot participa la activităţi de achiziţii guvernamentale în condiţii de egalitate.

În acelaşi timp, China promite că va stabili şi îmbunătăţi sistemul de servicii pentru investiţii străine şi va oferi investitorilor străini şi întreprinderilor cu investiţii străine sfaturi şi servicii cu privire la legi, reglementări, politici, măsuri, proiecte de investiţii şi alte aspecte.

Citiţi aici opinia integrală. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO