ZF 24

Ce înseamnă pentru România reducerea deficitului bugetar pe o perioadă de 7 ani. Marcel Boloş, ministrul finanţelor: permite reducerea deficitului fără să bruscheze economia

Ce înseamnă pentru România reducerea deficitului...

Autor: Răzvan Botea

11.12.2024, 16:26 435

Reducerea deficitului bugetar pe o perioadă de şapte ani permite României să corecteze gradual diferenţa mare dintre cheltuieli şi venituri, fără să bruscheze economia, spune Marcel Boloş, ministrul finanţelor.

„România este printre cele cinci state membre cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare de şapte ani în loc de patru. În faţa unor încercări de a deforma realitatea, adevărul este acesta: ajustarea pe 7 ani este o oportunitate vitală pentru România”, a spus Boloş.

Comisia Europeană a acceptat Planul Bugetar Structural pe Termen Mediu al României, care prevede reducerea deficitului bugetar pe o perioadă de şapte ani, de la 8% din PIB, cât ar fi în 2024, la sub 3% din PIB în 2031. Pentru a face acest lucru, guvernul care va veni la Palatul Victoria s-ar angaja să frâneze cheltuielile bugetare şi acestea să scadă ca pondere în PIB. Pe partea de venituri, ar urma să vină mai mulţi bani la buget prin eliminarea de facilităţi fiscale, digitalizare, operaţionalizarea Neptun Deep.

„Planul permite reducerea deficitului bugetar într-un ritm care să nu producă dezechilibre macroeconomice şi securizarea investiţiilor din fonduri europene. Ne asigurăm că putem finaliza proiectele cu cofinanţare mare din Politica de Coeziune şi PNRR ( de exemplu 60% pentru transport, 50% pentru infrastructura de apă-canalizare)”, a mai spus ministrul Marcel Boloş.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Conferințele Ziarul Financiar și Business Magazin în 2025