ZF 24

Ce prevede noul program de guvernare propus de PSD

Ce prevede noul program de guvernare propus de PSD
29.06.2017, 11:43 8324

PSD a prezentat joi noul program de guvernare care prevede printre altele creşterea salariului minim, introducerea unui impozit pe cifra de afaceri, schimbări în colectarea TVA, acordarea unor credite fără dobândă pentru tineri şi introducerea unei taxe pe produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătăţii populaţiei.

Mai jos, câteva dintre prevederile programului de guvernare:

♦Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019.

♦ Vom extinde cota 5 de TVA pentru vânzarea de locuinţe (cele cu o suprafata mai mica de 120mp), şi pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 ianuarie 2018.

♦Tinerii vor fi putea ca până la împlinirea vârstei de 26 de ani să apeleze la credite fără dobândă, garantate în proporţie de 80% de către stat, de maxim 40.000 lei, pentru plata cursurilor, chiriei sau a unei părţi din construcţia unei locuinţe. (Termen 1 ianuarie 2018). Atât studenţii cât şi ceilalţi tineri vor trebui să îndeplinească doar o formalitate: aceea de a prezenta băncilor prin care statul va derula acest program contractul de chirie sau de construcţie al locuinţei, respectiv facturile pentru cursuri sau pentru cărţile necesare.

♦Se introduce contribuţia de solidaritate începand cu 1 ianuarie 2018, dar şi o taxa suplimentară pe produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătăţii populaţiei

♦Cel târziu la 1 ianuarie 2018 vom înfiinţa o Bancă de Dezvoltare şi Investiţii.

♦La rândul său, CEC îşi va extinde aria de acţiune pentru IMM-uri şi în domeniul agriculturii, astfel încât acesta să poată susţină programele naţionale dezvoltate în parteneriat cu Guvernul României, dar şi pentru a putea finanţa mult mai mult întreprinderile mici şi mijlocii din IT, turism, construcţii, servicii, industria prelucrătoare, meşteşuguri etc precum şi fermierii sau pe cei care doresc sa investească în agricultură. In acest sens CEC ul isi va extinde reteaua astfel incat la 1 ianuarie 2020 sa aiba o retea reprezentativa de filiale la nivel rural.

♦De la 1 septembrie 2017 vom introduce un mecanism imbunatatit de colectare a TVA (split payment) pe modelul utilizat de Italia, care reduce cvasi-total evaziunea la TVA declarant si neplatit in prezent.

♦Pentru a creste gradul de colectare al taxelor vom imputernici ANAF ul cu colectarea cat mai multor taxe, inclusiv cele de la AFM, incepand cu 1 ianuarie 2018

♦Propunem reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10% şi a contribuţiilor de la 39,25% la 35%, începând cu 1 ianuarie 2018. În acest fel, costurile pe muncă vor scădea de la 175 € cât sunt în prezent pentru plata a 100 € net, la 161 €.

♦Cei cu activităţi independente, atât PFA cât şi alte tipuri de persoane juridice vor datora impozit pe venit 10%, faţă de 16% în prezent, iar contribuţiile sociale şi de sănătate se vor plăti doar ca persoană fizică şi nu pe activitatea desfăşurată.(Termen 1 ianuarie 2018)

♦În vederea împăcării nevoii de creştere economică cu nevoia consolidării sustenabilităţii fiscal bugetare, propunem emiterea de obligaţiuni pe termen mediu şi lung pentru populaţie şi ulterior pentru alte entităţi. Incepand cu 1.10.2017 vom emite titluri de stat pentru populatie, in moneda locala. Perioada va fi cuprinsa intre 5 si 20 ani.

♦În vederea măririi eficienţei lucrărilor de investiţii publice, propunem crearea unei proceduri de monitorizare a contractelor de servicii publice, care să rezulte în întocmirea unei “Liste negre” pentru firmele care lucrează cu bani publici şi care nu respectă preţul iniţial, termenele sau nu livrează produsul achiziţionat. Sancţiunile trebuie să meargă până la interzicerea de a mai participa la licitaţii publice. (Termen 1 ianuarie 2018)

♦Începând cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. In cadrul acestui impozit veniturile mai mici de 2.000 lei/luna vor fi scutite si se vor introduce mai multe deduceri care sa incurajeze economisirea, investitiile si cresterea standardelor de sanatate si educatie pentru populatie. Totodata incepand cu 2018 vom implementa procedura depunerii declaratiilor de patrimoniu.

Programul de guvernare poate fi descarcat aici

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO