ZF 24

Ce s-a ales de schema de minimis, un program de 500 de milioane de lei pentru IMM-uri

Ce s-a ales de schema de minimis, un program de 500 de...

Autor: Adelina Mihai

18.11.2013, 20:09 1709

Aşa-numita schemă de minimis (ajutor financiar cu o valoare redusă - n.red.) a generat un adevărat  scandal la finalul lunii august, când sistemul informatic al Ministerului de Finanţe a cedat după ce 52.000 de utilizatori au încercat să îşi înscrie proiectele online.

Punctul culminant a fost la finalul zilei de înscriere, când, asaltat de nemulţumiri din toate părţile, ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu, a anulat procedura de înscriere.

Săptămâna trecută, în Monitorul Oficial a apărut o hotărâre de guvern care reglementează o serie de modificări aduse la legea schemei de minimis (HG nr. 848/2013 pentru modificarea şi completarea HG nr. 274/2013), care aduce o serie de clarificări pentru cei care vor să beneficieze de acest program, dar care nu răspunde la o întrebare esenţială: când se deschid din nou liniile de finanţare? De mai bine de două luni şi jumătate, administratorii de firme mici şi mijlocii, consultanţii şi antreprenorii stau în stand-by, aşteptând ca autorităţile să dea din nou startul înscrierilor pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile de până la 100.000 de euro.

„Nu cred că vom mai prinde anul acesta finanţarea prin acest program, pentru că este deja noiembrie, iar hotărârea de guvern abia a fost aprobată. Cu cât se dă drumul mai repede la finanţare, cu atât este mai bine pentru mediul de afaceri, pentru că ar fi bine să ştii din decembrie, de exemplu, că anul viitor ai un buget de investiţii pe care să te bazezi“, a explicat Laura Zăinescu, preşedintele Agenţiei Române de Consultanţă. Conform acesteia, este benefic faptul că, în noile reglementări, s-a specificat faptul că plafonul maxim de finanţare a fost redus de la 200.000 de euro la 100.000 de euro (pentru că astfel ajunge la mai mulţi beneficiari).

Nu de aceeaşi părere este însă Cosmin Drăgoi, consultant în cadrul firmei de consultanţă M27 România, care spune că scăderea volumului de finanţare care poate fi obţinut de o firmă „nu i-a încântat“ pe clienţi.

„Ne interesează cel mai mult acum, când se lansează noile linii de finanţare, şi care este grila de punctaj, pentru a ne putea pregăti din nou proiectele“, a spus Drăgoi.
O altă modificare semnificativă adusă schemei de minimis este aceea că beneficiarii vor fi nevoiţi să suporte 10% din valoarea investiţiei pentru care solicită ajutor de stat. Anterior, statul acorda finanţare nerambursabilă în cuantum de 100% în cadrul acestui program.

„Aşteptăm să vedem care sunt procedurile pentru obţinerea de finanţări, când vom putea depune cererile şi avem nevoie de câteva clarificări. Ne interesează să ştim dacă sunt sau nu eligibile firmele de construcţii, pentru că încă nu e clar, şi de ce s-a introdus opţiunea prin care firmele trebuie să explice dacă, la crearea de noi locuri de muncă, noii angajaţi sunt absolvenţi cu studii superioare din promoţia 2013. Cei din promoţiile anterioare nu sunt buni?“, se întreabă Costin Şorici, managing partner al firmei de consultanţă Project Management Solutions, care este şi vicepreşedinte al Asociaţiei Consultanţilor Români în Accesarea Fondurilor Europene.
Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Departamentul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, coordonat de ministrul Maria Grapini, nu au răspuns solicitării ZF, dar au spus că vor reveni în cursul zilei de astăzi cu clarificări legate de program.

Potrivit hotărârii de Guvern aprobate săptămâna trecută, data de la care este activă înregistrarea online a proiectelor va fi publicată pe site-ul instituţiei (http://www.aippimm.ro) cu cel puţin 5 zile înainte de data începerii de înregistrare propriu- zis. Firmele au la dispoziţie 10 zile pentru a-şi înscrie proiectele.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO