ZF 24

Ce salariu primeşte un casier în marile reţele de magazine

Ce salariu primeşte un casier în marile reţele de...

Autor: Cristina Roşca

07.06.2014, 09:33 1122

Salariul unui casier în marile reţele de magazine variază în Bucureşti între 1.200 de lei şi 1.800 lei net, în timp ce în provincie salariul variază între 700 şi 1.200 lei net, potrivit datelor gru­pu­lui APT, cu activităţi în do­me­niul re­crutării şi închirierii de forţă de muncă temporară.

„Fenomenul (diferenţelor salariale pentru aceeaşi poziţie - n.red.) este general va­labil. Oferta mai mare de forţă de muncă (cum e cazul în provincie, cu şomaj ridicat) duce automat la scăderea «preţului» aces­tei re­surse. Iar costul vieţii mai redus în pro­vin­cie coboară şi el ştacheta când este vorba despre nivelul salarial. Treptat, sta­tu­tul Bu­cureştiului de pol de forţă de muncă se diluează către celelalte mari oraşe, în top aflându-se Clujul şi Timi­şoara, unde şo­majul este scăzut“, a explicat Corina An­ghel, specialist comu­nicare în ca­drul APT.

Datele APT arată că cele mai mari dife­renţe salariale în lanţurile de magazine există la poziţiile de casier, lucrător comer­cial şi asistent magazin, unde salariile din pro­vincie sunt cu 20 - 30% mai mici decât în Bucureşti.

În Bucureşti, un asistent de magazin poate câştiga între 1.500 şi 2.000 lei net, faţă de 1.000 - 1.700 în provincie, a mai spus reprezentantul AP.

O altă explicaţie a diferenţelor salariale pentru aceeaşi poziţie este, spune ea, faptul că s-au schimbat criteriile de stabilire a salariilor: dacă în urmă cu 30 de ani angajaţii erau plătiţi în funcţie de vechi­me şi studii, iar în urmă cu 20 de ani în funcţie de studii şi perfor­man­ţă, în pre­zent per­formanţa este criteriul principal de stabilire a sala­riilor, iar capaci­tatea de a per­for­ma din mers şi de a livra inovator se plăteşte cel mai bine.

Potrivit datelor centralizate de ManpowerGroup, un casier dintr-un lanţ de retail din Bucureşti câştigă în medie un salariu net care variază între 1.200 şi 1.300 de lei pe lună, în timp ce un casier din Ploieşti ajunge la un salariu lunar de 1.000 de lei. De asemenea, un agent de vânzări din Bucureşti ajunge la un salariu de 1.500 de lei, pe când un angajat din Ploieşti pe aceeaşi poziţie câştigă circa 1.300 de lei net pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO