ZF 24

Ce scrie presa internaţională despre victoria surprinzătoare a lui Iohannis

Ce scrie presa internaţională despre victoria...

Autor: Mihai Draghici, Radu Racu

17.11.2014, 01:05 61817

Update: Jurnalistul Andrew Byrne relatează din Bucureşti pentru Financial Times că sondajele exit-poll au arătat un rezultat "şocant" după ce l-au indicat câştigător pe candidatul ACL Klaus Iohannis, deşi analiştii prognozau o victorie confortabilă pentru Victor Ponta, actualul premier şi lider PSD.

Cotidianul american Wall Street Journal notează că victoria lui Iohannis ar putea aduce schimbări majore pe scena politică românească, după ce contracandidatul său Victor Ponta, actualul premier, ar putea fi forţat să demisioneze iar alegeri parlamentare anticipate ar putea fi programate în 2015.

Canalul britanic de televiziune BBC titrează în ediţia online că "premierul României şi-a recunoscut înfrângerea la alegerile prezidenţiale", subliniind că alegerea lui Iohannis reprezintă un semnal împotriva corupţiei care macină România, un fenomen pe care etnicul german a promis să îl combată.

Agenţia France Presse, Reuters, Associated Press şi ANSA relatează despre victoria surprinzătoare a lui Klaus Iohannis în alegerile prezidenţiale din România, notând că scrutinul a fost marcat de probleme pentru românii din diaspora.

"Denigrat de adversari din cauza originilor germane, Klaus Iohannis, care a creat surpriză câştigând scrutinul prezidenţial din România, a reuşit să convingă electoratul pledând pentru o Românie «normală», liberă de corupţie", notează Agenţia France Presse într-un material cu titlul "Klaus Iohannis, parcursul atipic al «germanului de Transilvania» devenit preşedinte".

"Liderul Partidului Naţional Liberal pare absolut atipic pe scena politică a acestui stat fost comunist: este membru al minorităţii germane din Transilvania - fiind supranumit de pe o poziţie de superioritate «germanul» - şi este de confesiune protestantă, într-un stat în care aproape 90% din populaţie este ortodoxă", adaugă AFP.

"Victor Ponta îşi recunoaşte înfrângerea în cursa prezidenţială", titrează agenţia Reuters: "Premierul Victor Ponta a admis o înfrângere şocantă în scrutinul prezidenţial din România, după ce sondajele la ieşirea de la urne au arătat că adversarul său de centru-dreapta Klaus Iohannis are o revenire surprinzătoare".

"Mii de oameni au ieşit pe străzi la Bucureşti pentru a celebra, după ce premierul Ponta şi-a recunoscut înfrângerea în faţa primarului de etnie germană al Sibiului, într-un scrutin prezidenţial foarte strâns. Premierul Victor Ponta era favorit, dar era urmat îndeaproape de Klaus Iohannis, primarul Sibiului care promite combaterea corupţiei", scrie Associated Press.

"Klaus Iohannis câştigă în România, Victor Ponta îşi recunoaşte înfrângerea", titrează agenţia italiană ANSA, notând că scrutinul prezidenţial a fost marcat de probleme în diaspora, în principal la Paris şi Torino.

"Premierul Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România", titrează agenţia rusă TASS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO