ZF 24

Ce soluţii există pentru păstrarea în siguranţă a acţiunilor de pe bursă

Mediafax foto - BVB

Autor: Roxana Pricop

30.03.2014, 09:10 828

Cazul de fraudă de la societatea de brokeraj Harinvest, unde câteva zeci de investitori s-au trezit fără bani şi acţiuni în conturi, alături de cazurile similiare întâmplate în trecut ridică semne de întrebare cu privire la cât de sigure sunt conturile de acţiuni.

O soluţie de siguranţă pentru investitorii pe termen lung, care nu tranzacţionează acţiunile zilnic, este trecerea lor în secţiunea din registrul Depozitarului şi blocarea lor. Însă tarifele pe blocare a acţiunilor fac ca această măsură de siguranţă să fie extrem de costisitoare, pentru că Depozitarul percepe un tarif de 200 de lei pentru fiecare emitent blocat. Astfel că dacă un investitor are acţiuni la cinci companii, ar ajunge să plătească 1.000 de lei pentru a-şi bloca acţiunile şi asigura astfel mai multă siguranţă.

„Vom discuta în consiliul de administraţie ca tariful de blocare a acţiunilor să nu fie o povară pentru investitori, luând în calcul o scădere a costului pentru acest serviciu pentru a face acest serviciu mult mai accesibil“, a spus Cristian Agalapol, preşedintele Depozitarului Central. Pentru cei care doresc însă să tranzacţioneze acţiunile, atunci reputaţia, experienţa şi pregătirea brokerului sunt foarte importante pentru siguranţa contului. Pentru că odată ce investitorul tranzac­ţionează acţiunile pe bursă, acestea sunt mutate din secţiunea de registru a Depozitarului în secţiunea a II-a a partici­panţilor

Odată cu introducerea conturilor globale, nu se poate vedea exact cine face tranzacţiile. În cazul conturilor globale, toţi clienţii unui broker sunt trecuţi într-un singur cont global. Majoritatea brokerilor le oferă clienţilor acces la platforme online de unde aceştia îşi pot vedea în timp real situaţia şi evoluţia contului de acţiuni. Cu toate acestea, ca măsură suplimentară de siguranţă, investitorii pot cere la intervale regulate de timp de la Depozitarul Central un extras de cont care să le arate exact portofoliul de acţiuni pe care îl au. Tariful pentru emiterea unui extras de cont de la Depozitar este de 5 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO