ZF 24

Ce spune Zara despre salariile croitoreselor românce care lucrează pentru grupul spaniol

Ce spune Zara despre salariile croitoreselor românce...

Autor: Cristina Roşca

12.06.2014, 13:23 8193

Reprezentanţii Inditex, proprietarul Zara, spun că grupul se asigură prin controale regulate la furnizori că angajaţii care croiesc şi cos pentru companie în mai multe ţări din Europa de Est printre care şi România sunt plătiţi cu cel puţin salariul minim pe economie.

“Inditex are un Cod de Conduită strict pentru furnizorii şi producătorii cu care lucrează, Cod care include angajamente referitoare la salariul minim, libertatea de asociere, negocierea colectivă şi dialogul permanent cu sindicatele din comerţ. Campania Clean Clothes (CCC) a laudat munca noastră în ceea ce priveşte salariul minim în raportul sau “Tailored Wages”, publicat în luna martie.”

Răspunsul grupului vine ca urmare a unui alt raport al organizaţiei Clean Clothes Campaign care spune că cei mai importanţi jucători din retailul de îmbrăcăminte, în frunte cu Zara şi H&M, lucrează în România şi în alte ţări din regiune cu fabrici care îşi plătesc angajaţii cu salarii sub minimul pe economie, sume ce le sunt insuficiente pentru a-şi acoperi cheltuielile lunare.

“În anul 2013, Inditex a dispus peste 1.000 de acţiuni de audit pentru furnizorii şi producătorii săi din regiunea menţionată în raportul “Stiched up”. Ne îngrijorează presupusele încălcări ale Codului, identificate de cercetarea amintită, şi suntem în legatură cu CCC pentru a investiga afirmaţiile şi a lua măsurile adecvate pentru a stabili o abordare.”

Raportul organizaţiei arată că angajaţii din industria de textile din mai multe state din Europa de Est, precum România, Bulgaria, Macedonia sau Georgia, traiesc sub sub limita sărăciei, ei fiind plătiţi cu salarii care reprezintă mai puţin de o cincime din necesarul lunar. Organizaţia Clean Clothes Campaign, care încearcă îmbunătăţirea condiţiilor de lucru în industria producătoare de textile, afirmă că începând cu 2013 atât România cât şi Bulgaria şi Macedonia au salariul minim net mai mic decât cel plătit în China.

De altfel, salariile de nici 200 de euro pe lună sunt principalul punct de atracţie al marilor retaileri care vin să îşi croiască şi să îşi coasă haine în România. Alte avantaje sunt reprezentante de forţa de muncă bine pregătită şi de apropierea de statele vestice unde îşi au sediile marii retaileri.

Studiul a fost realizat în mai multe ţări din regiune, iar în România au fost intervievaţi 22 de salariaţi ai două fabrici care lucrează pentru Zara şi H&M. Ei au declarat că sunt plătiţi cu mai puţin decât salariul minim, ba mai mult lucrează peste program mai mult decât este legal permis. Mai mult, se întâmplă ca orele suplimentare să nu fie contorizate iar plata să se facă la negru.

În România fabricile care au făcut obiectului studiului lucrează pentru Dolce& Gabbana, H&M, Benetton sau Inditex, proprietarul Zara. Reprezentanţii Inditex şi H&M nu au răspuns solicitării ZF privind salariile angajaţilor fabricilor cu care lucrează în România.

Grupul spaniol Inditex (proprietarul Zara), cel mai mare retailer de modă din lume cu afaceri anuale de 16 mld. euro, lucrează în România cu circa 100 de fabrici, furnizorii români reprezentând 25% din totalul furnizorilor de la nivel de UE. Hainele „made in Romania“ sunt astfel prezente pe urmeraşele celor peste 6.300 de magazine din toate colţurile lumii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO