ZF 24

Ce tipuri de credite au potenţial într-o economie fără suflu?

Foto Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

09.06.2013, 19:53 244

Portofoliile de credite ale băncilor şi implicit baza de venituri s-au subţiat vizibil în criză în condiţiile în care vânzările noi nu au fost suficiente pentru a acoperi rambursările, apetitul clienţilor de a împrumuta şi al bancherilor de a finanţa menţinându-se doar în cazul anumitor tipuri de credite.

Practic, stocul total de împrumuturi acordate populaţiei şi companiilor a stagnat, în termeni nominali, la  50 mld. euro în ultimii patru ani,  dar în termeni reali (incluzând impactul inflaţiei) creditarea s-a restrâns.

Pe retail, băncile şi-au crescut vizibil  în perioada de criză doar portofoliile de credite ipotecare, vânzările fiind susţinute de garanţiile acordate de stat prin „Prima casă“. Băncile au acordat în ultimii patru ani peste 90.000 de credite ipotecare cu garanţia statului, cu o valoare cumulată circa 3,6 mld. euro. Soldul creditelor ipotecare a crescut de la circa 5 mld. euro în decembrie 2008 la peste 8,6 mld. euro la sfârşitul lunii aprilie.

Creditele cu garanţii de stat au avut cea mai bună performanţă în criză, bancherii fiind reticenţi să-şi asume prea multe riscuri în contextul în care creditele neperformante au explodat şi în cele mai multe cazuri provizioanele constituite pentru acoperirea pierderilor din „credite rele“ au erodat complet profiturile operaţionale. Firmele mici şi mijlocii, puternic lovite de criză şi ale căror credite contractate în perioada de boom au ajuns la o rată de neperformanţă de neimaginat cu doar câţiva ani înainte, au fost cele mai afectate de strângerea robinetului creditării, doar cele care au primit garanţii de la stat reuşind să mai împrumute bani de la bănci.

Într-o poziţie mai bună s-au aflat companiile mari, care au reuşit să se împrumute la costuri rezonabile. Mulţi bancheri au semnalat încă din 2011 o revenire a cererii de credite pe segmentul corporate, dar volumul finanţărilor nu a fost suficient pentru a impulsiona creşterea economică.

Aceasta va fi una dintre temele discutate la ediţia din acest an a ZF Bankers Summit, care va avea loc în perioada 12-13 iunie la Bucureşti şi va reuni lideri marcanţi ai industriei bancare

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 10.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO