ZF 24

Ce va face mâine BNR?

Ce va face mâine BNR?

Autor: Claudia Medrega

04.11.2013, 18:44 712

BNR ar putea să reducă mâine, în ultima şedinţă de politică monetară din acest an, dobânda-cheie de la 4,25% la 4% pe an, potrivit estimărilor majorităţii analiştilor financiar-bancari.

La cea mai recentă şedinţă de politică monetară din septembrie, banca centrală a decis să scadă dobânda-cheie de la 4,5% la 4,25%, cele trei ajustări ale dobânzii din acest an cumulând un punct procentual.

BNR a început în iulie un nou ciclu de relaxare a politicii monetare, iar banii au început să se ieftinească pe piaţa monetară. Însă, bancherii s-au grăbit să plătească mai puţin pentru depozitele atrase şi au întârziat să ieftinească în acelaşi ritm creditarea, încercând astfel să-şi îngroaşe marjele de profit.

Dobânda de politică monetară ar putea fi redusă în continuare în anul 2014 până la 3,75% conform opiniei majorităţii analiştilor din cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO