ZF 24

Ce vor face marii importatori de grâu în noul sezon 2014-2015

Ce vor face marii importatori de grâu în noul sezon...

Autor: Gabriel Razi

17.05.2014, 11:16 1233

Recoltele bogate din Eu­ropa, Rusia, Ucraina sau Statele Unite şi stocurile suficiente ale importa­torilor vor trimite în jos preţul grâului în primele luni ale noului sezon ce va începe în luna iulie.

Traderii au luat deja poziţii de export pentru pieţele de destinaţie, iar în porturile de la Marea Neagră preţul grâului pentru noua recoltă se aliniază la 270 dolari/tonă (puţin sub 200 euro/ tonă), pentru marfa livrată în primele săptămâni după recoltare. Cotaţia este uşor peste cea din debutul sezonului 2013/2014, dar tendinţa din primele luni de vară este de scădere.

China îşi înjumătăţeşte importurile de grâu

China, cea mai mare piaţă agroalimentară din lume, îşi va restrânge cu 57% importurile de grâu în noul sezon 2014/2015 la 3 milioane de tone. Scăderea vine în bună parte din recolta mai mare pe care o vor strânge de pe câmp fermierii chinezi, dar şi pentru că vor fi scoase cantităţi suplimentare din rezerve. China a luat anul trecut poziţii de forţă în agricultura din România prin preluarea Smithfield, cel mai mare procesator şi producător de carne de porc local, şi a traderului Nidera, unul dintre primii cinci traderi de materii prime agricole cu o poziţie puternică în sudul ţării.

Orientul Mijlociu rămâne în piaţă cu 19,4 milioane de tone

Economiile din Orientul Mijlociu vor rămâne în piaţa de import de grâu cu 19,4 milioane de tone ce urmează a fi comandate în perioada iulie 2014-iunie 2015. Cantităţile sunt în scădere cu 7% faţă de sezonul precedent. Traderii au început deja să îşi asume contracte în această regiune.

Nordul Africii taie 1 milion de tone de grâu din comenzi

Nordul Africii, o regiune care a devenit tradiţională pentru grâul românesc, îşi va reduce importurile cu 1 mil. tone la 23,5 mil. tone. O parte din scădere vine din Egipt având în vedere că statul a demarat o strategie de diminuare a expunerii pe importurile de grâu şi în schimb vizează orientarea mai mare către producţia internă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO