ZF 24

Cea mai bună afacere din criză: acţiunile Fondului Proprietatea au multiplicat de cinci ori banii investitorilor în ultimii cinci ani

Cea mai bună afacere din criză: acţiunile Fondului...

Autor: Roxana Pricop

19.09.2013, 00:07 1791

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) sunt cea mai profitabilă investiţie de la izbucnirea crizei: au adus un câştig de până la 400% în ultimii cinci ani investitorilor care au avut curaj în 2008 să cumpere acţiuni de pe piaţa gri înainte de listare. În plus, fondul a recompensat acţionarii cu peste 2,6 miliarde de lei (660 mil. euro) plătiţi sub formă de dividende.

În septembrie 2008, când a avut loc falimentul băncii americane Lehman Brothers şi izbucnirea crizei financiare, puţini s-ar fi încumetat să cumpere acţiuni la Fondul Proprietatea (FP).

Printr-o procedură aflată la marginea legalităţii, acţiunile fondului se puteau cumpăra de pe piaţa gri, prin tranzacţii încheiate în faţa sediului Depozitarului Central, de la foşti proprietari care le-au primit de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor drept compensare pentru imobilele confiscate de regimul comunist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO