ZF 24

Cea mai citită ştire de pe Bloomberg: Rolul crucial jucat de România în războiul din Ucraina ar trebui să pună capăt aşteptării de decenii de a intra în spaţiul Schengen

Cea mai citită ştire de pe Bloomberg: Rolul crucial...

Autor: Andrei Şerbănescu

11.10.2022, 13:43 5286

Uniunea Europeană ar trebui să-şi arate solidaritatea faţă România şi să pună capăt aşteptării sale de un deceniu de a intra în spaţiul Schengen, după ce ţara a jucat un rol esenţial în a ajuta Ucraina să exporte cereale în timpul invaziei rese, a declarat un înalt oficial, potrivit Bloomberg.

Marcel Ciolacu, liderul celui mai mare partid de coaliţie de guvernare din România şi preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat că România îndeplineşte toate condiţiile necesare pentru a intra în spaţiul Schengen de 26 de naţiuni, care se întinde de la Cercul Arctic, din Finlanda, până la Marea Mediterană, în sud.

Mai mult, România şi-a arătat solidaritatea faţă de Ucraina şi aliaţii săi, acordând prioritate exporturilor de cereale ucrainene, a spus el.

„Statul român a acţionat exemplar în ajutorul Ucrainei, chiar dacă ne-am înfuriat fermierii, trimiţând mai întâi cereale vecinului nostru”, a declarat Ciolacu reporterilor, luni, la Bucureşti. „Cred că este timpul ca Europa să-şi arate solidaritatea faţă de noi.”

România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007, dar nu au reuşit să câştige votul politic pentru a deveni membre ale spaţiului Schengen din cauza preocupărilor legate de corupţie. Aceste rezerve au rămas în rândul unor state membre în ultimul deceniu, blocând eforturile celor două state de a deveni parte a Schengen.

Acum, România se străduieşte să demonstreze că poate găzdui un aflux de refugiaţi din război, protejând în acelaşi timp frontierele externe ale UE. Cele două ţări vor să fie admise în zonă încă de la 1 ianuarie, când Croaţia se aşteaptă să se alăture.

O echipă de experţi va reevalua pregătirea tehnică a celor două ţări de a se alătura zonei începând cu această săptămână.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO