ZF 24

Cea mai mare companie de minat aur din lume, Newmont, oferă 17 miliarde de dolari pentru achiziţionarea rivalului Newcrest

Cea mai mare companie de minat aur din lume, Newmont,...

Autor: Andrei Şerbănescu

06.02.2023, 13:05 12679

Două dintre cele mai mari companii de minat aur din lume sunt în discuţii pentru a crea o putere globală de producţie a metalului preţios, în cea mai mare ofertă de preluare anunţată în acest an, potrivit Financial Times.

Newmont, cotată la bursă în SUA, care este deja cea mai mare companie de minat aur din lume în funcţie de producţie, a lansat o ofertă pentru rivalul său australian Newcrest, care evaluează compania mai mică la aproape 24 de miliarde de dolari australieni (17 miliarde de dolari).

Această mişcare ar putea declanşa un război al ofertelor pentru Newcrest, cel mai mare miner de aur din Australia. Analiştii spun că rivalii, inclusiv grupurile canadiene Barrick Gold şi Agnico Eagle, caută, de asemenea, să consolideze piaţa.

Acţiunile Newcrest au crescut cu 10% până la 24,74 dolari australieni la aflarea veştii, atingând cel mai ridicat nivel din luna mai.

Oferta de 24 de miliarde de dolari australieni a Newmont pentru Newcrest ar fi cea mai mare tranzacţie anunţată până acum în acest an, potrivit datelor Dealogic, depăşind cu uşurinţă achiziţia de 7,5 miliarde de dolari a companiei de tratare a apei Evoqua de către grupul tehnologic Xylem, anunţată luna trecută.

Oferta Newmont implică o primă de 21% faţă de ultimul preţ de închidere al acţiunilor Newcrest.

Tom Palmer, directorul executiv australian al Newmont, cu sediul în Denver, a declarat că tranzacţia este condiţionată de aprobarea consiliului de administraţie al Newcrest şi a autorităţilor de reglementare.

„Credem că o combinaţie între Newmont şi Newcrest prezintă o propunere de valoare puternică pentru acţionarii noştri, pentru forţa de muncă şi pentru comunităţile în care operăm", a spus el.

Combinaţia ar reuni cele două companii după aproape un sfert de secol. Newcrest, cu sediul la Melbourne, a fost înfiinţată în anii 1960 ca divizie australiană a Newmont şi a fost desprinsă în 1990, după ce a fuzionat cu activele aurifere istorice ale BHP.

Un acord ar plasa patru dintre cele mai mari cinci mine de aur din Australia sub controlul unei singure companii şi ar necesita aprobarea guvernului australian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO