Energie

Cum arată cea mai mare centrală care face energie din lemne, un proiect de 88 mil. euro făcut de doi antreprenori români. Galerie FOTO

Exteriorul fabricii

Cum arată cea mai mare centrală care face energie din lemne

Autor: Roxana Petrescu

07.10.2014, 11:33 1456

Adrem Invest, compania specializată în aplicaţii industriale controlată de fraţii Adrian şi Corneliu Bodea, ar putea aloca încă zece milioane de euro în centrala pe biomasă (deşeuri lemnoase – n.red.) de la Suceava, care asigură agentul termic pentru 20.000 de locuinţe din oraş, dar produce şi energie electrică, astfel încât centrala să producă numai electricitate.

Activitatea Adrem Invest constă în realizarea de soluţii şi echipa ­mente pentru industria meta­lur­gică, iar de anul trecut com­pa­nia a devenit producător de ener­gie electrică şi termică prin intermediul unei investiţii de circa 88 mil. euro la Su­ceava, cea mai mare unitate pe biomasă din România.

Situaţia centralei s-a complicat însă, iar de­ci­zia de a renunţa la producţia de agent termic vine în contextul în care de la începutul acestui an compania nu a primit niciun ban pentru li­vrările către Termica SA, firmă aflată acum în in­solvenţă care se ocupă de transportul şi distribuţia energiei termice din Suceava.

Mai departe, Adrem Invest nu a mai avut bani pentru a plăti furnizorul de biomasă, adică pe austriecii de la Holzindustrie Schweighofer, unul dintre cei mai puternici jucători din in­dus­tria locală de prelucrare a lemnului, care de alt­fel este unul dintre acţionarii companiei de pro­iect, Bioenergy, prin intermediul căreia a fost realizată centrala de la Suceava.

Proiectul făcut de Adrem Invest este cea mai mare unitate de producţie de energie pe bio­masă din România şi a rezultat în urma unei in­vestiţii de circa 88 milioane de euro. Centrala a început producţia de agent termic din no­iem­brie anul trecut şi din februarie anul acesta a în­ceput şi producţia de energie electrică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO