Grupul de distribuţie Electrica (simbol bursier EL) a transmis ieri burselor din Bucureşti şi Londra câte un document de nouă pagini cu scopul de a corecta mai multe erori, printre care structura investiţiilor din anii următori şi valoarea datoriilor şi a capitalurilor, din raportul consolidat pe 2014, primul document care reflectă activitatea şi rezultatele companiei după listarea pe bursă.
După dimensiune şi amploarea corecţiilor, raportul Electrica ar fi cea mai substanţială erată publicată până acum de o companie listată la Bucureşti. Departe de a fi o practică obişnuită, publicarea de erate la rezultatele financiare anuale sau periodice este un eveniment rar şi corecţiile vizează de obicei greşeli minore. Erorile în raportul anual sunt cu atât mai grave cu cât certificatele de depozit (GDR) prin care Electrica este listată pe bursa de la Londra sunt tranzacţionate şi pe alte burse, precum cea din Frankfurt.
WikiZF: Profilul companiei Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice - Electrica S.A.
Acţiunile Electrica au scăzut în şedinţa de azi cu 0,4%, până la o cotaţie de 11,98 lei/titlu.
Pe lângă numeroase corecţii de ordin gramatical sau clarificări ale limbajului, erata publicată de Electrica conţine modificări radicale la doi indicatori esenţiali din activitatea unui monopol natural: structura cheltuielilor de capital din anul 2014 şi planul de investiţii al Electrica pe următorii ani. Cheltuielile de investiţii sunt una dintre componentele luate în calcul de Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) la stabilirea tarifelor reglementate din distribuţia de electricitate şi, implicit, profitul operatorilor.
O greşeală la legenda graficului care prezintă programul viitor de investiţii al Electrica sugera iniţial că grupul îşi propune să mărească cheltuielile de capital cu 1,5 mld. lei în perioada 2015-2018, pentru a folosi cele aproape 2 mld. lei strânse în oferta publică iniţială (IPO). Erata publicată de companie clarifică însă că suma de 1,5 mld. lei reprezintă planul de investiţii deja asumat la ANRE, iar Electrica doreşte să utilizeze fondurile din listare pentru a mări investiţiile la 2,8 mld. lei de-a lungul aceleiaşi perioade.