ZF 24

Cea mai valoroasa actiune bursiera din istorie

17.10.2008, 23:28 27

Sunt visul oricarui investitor: acele actiuni pe care le cumperi pe nimic si care apoi urca vertiginos, transformandu-i pe cumparatori in milionari. Pentru o mana de investitori care au cumparat si vandut actiunile potrivite la momentul potrivit, visul a devenit realitate. Publicatia britanica Times a realizat un top al celor mai bune actiuni de investit ale tuturor timpurilor.

1. Poseidon

 

Industrie: minerit
Perioada: 6 luni
Evolutie: 35.000%
Crestere medie anuala: 70.000%

Actiunile acestei companii miniere din Australia au faicut valva in jurul lumii la sfarsitul anilor '60. In septembrie 1969, Poseidon, pe atunci o companie mica ce extragea nichel, a descoperit un minereu de proportii in Windarra, vestul Australiei. In doar o luna, actiunile companiei au urcat de la 0,8 dolari australieni la 12,3. In februarie 1970, valoarea acestora atinsese deja 280 de dolari australieni, pe fondul unui masiv boom de speculatii, sustinut de cererea enorma de nichel din lume, data la randul ei de Razboiul din Vietnam. Brusc, bula speculativa s-a destramat si pretul actiunilor a intrat in picaj. Practic, oricine a cumparat minim 3.571 de actiuni in septembrie, la un pret total de 2.856 dolari australieni, si le-a vandut cateva luni mai tarziu, la valoarea de varf, a devenit milionar in dolari australieni in 1970.

Cititi mai mult aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO