ZF 24

Ceata la administratiile fiscale: Cei care au microintreprinderi nu stiu ce sa mai creada

Ceata la administratiile fiscale: Cei care au microintreprinderi nu stiu ce sa mai creada
27.01.2010, 13:08 49

Detinatorii de microintreprinderi nu stiu daca sa declare sau nuca trec la impozitarea exclusiv a profitului, dupa renuntarea laregimul privilegiat de taxare de 3% a impozitului pe venit. Douadin administratiile fiscale locale contactate de ZF spun ca nu auprimit nimic oficial si ca e alegerea fiecarui detinator demicrointreprindere daca sa opteze pentru 3% impozit pe venit sau16% impozit pe profit.

"Nu avem nimic legal inca. E alegerea dumneavoastra daca vretisa depuneti declaratia", spun reprezentantii administratiei fiscaledin sectorul 3.
Nici macar in cadrul aceleiasi institutii lucrurile nu sunt clare.La intrebarea "Care este termenul-limita de depunere a declaratiei(010 pentru microintreprinderi) prin care se face trecerea de laimpozitarea de 3% pe venit la 16% pe profit" ni s-a raspuns:
"Nu pot sa va spun nimic, pentru ca nu am primit nimic oficiallegat de acest lucru", spun reprezentantii administratiei fiscaledin sectorul 4 al Capitalei.
Tot in sectorul 4, la directia de asistenta contribuabili dincadrul administatiei fiscale, ni s-a spus:
"Termenul-limita de depunere este 31 ianuarie, dar o sa mai primimsi luni declaratii, pentru ca 31 este zi nelucratoare. Daca nu sedepune documentul, se aplica o contraventie in cuantum de 1.000 delei, platibila in 48 de ore la jumatate, din valoare", spune CarmenPop, sef serviciu asistenta contribuabili in sectorul 4.

In provincie, lucrurile par a fi ceva mai clare:
"Termenul-limita era 25 ianuarie, dar veniti, veniti repede sadepuneti declaratia, ca si-asa e coada aici. Nu se aplica nicioamenda, dar veniti cat mai repede. Pentru cei care au citit CodulFiscal se subintelege ca nu se mai aplica cota de 3% de impozitare,care era valabila doar pentru 2009", spun reprezentantiiadministratiei fiscale din Ploiesti.
Acelasi raspuns, dar cu termene-limita de depunere diferite, amprimit si la Targoviste:
"Declaratia trebuie depusa in termen de 30 de zile de la intrareain vigoare a hotararii de Guvern, deci pana la 30 ianuarie",sustine Catalin Dumitru, manager public in cadrul administratieifiscale din Targoviste.
Reprezentantii ANAF nu au raspuns inca solicitarii ZF cu privire ladata exacta in care cei care au microintreprinderi trebuie sadepuna declaratia 010. Un lucru este insa cert:
"Este absolut sigur ca se va face trecerea de impozitare de la 3%pe venit la 16% pentru profit pentru microintreprinderi, pentru caasa s-a stabilit si bugetul, iar legea spune destul de clar acestlucru", spune Dorin Mantescu, director in MinisterulFinantelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO