ZF 24

Ceauşescu, bancherul lumii. Cum au recuperat băieţii deştepţi banii pe care alte ţări îi datorau statului

no title

Autor: Cosmin Savu

09.05.2011, 15:12 2695

Povestea începe în anii '70, când statul român se împrumutămasiv pentru industrializarea forţată a ţării dar şi pentruinvestiţii externe megalomanice. Dorinţa lui Ceauşescu era caRomânia să devină o putere politică şi economică importantă, iar el- un lider mondial.

La început, totul părea să meargă bine, dar în urma unortranzacţii speculative cu grâu şi petrol, ţara intră în blocajfinanciar şi încetare de plăţi. În septembrie 1981, România luiCeauşescu atingea vârful datoriei externe: 10,17 miliarde dedolari. Ştefan Andrei, vice-prim ministru cu probleme de comerţexterior la acea vreme, îşi aminteşte foarte clar momentul. Statulcomunist nu mai avea bani nici pentru cele mai elementare plăţi."Atunci ne găseam în situaţia în care şi piloţii primeau bani înservietă, ca să plătească aterizarea şi decolarea de peaeroporturile străine", spune fostul ministru.

România ajunsese la mâna celor mai mari state creditoare adunateîn Clubul de la Paris şi Fondul Monetar Internaţional. Negocierileau fost foarte dure. Sub presiune, Nicolae Ceauşescu ia o hotărârepe care unii o consideră eroică, alţii criminală: plata tuturordatoriilor externe înainte de termen. Ştefan Andrei povesteşte că,deşi FMI-ul cerea penalizări pentru plăţi anticipate, Ceauşescu,împins şi de Elena Ceauşescu, au hotărât să plătim chiar dacăpierdem.

Pentru plata datoriei, mare parte din producţia agricolă şiindustrială a ţării ia calea exportului. Coada la mâncare devine unobicei. Se instituie raţionalizarea produselor de bază, iar benzinaşi alimente ca pâinea, uleiul, zahărul şi făina încep să fiedistribuite pe cartele. Despre portocale sau măsline, româniiauzeau la sărbători. "El, acolo la Scorniceşti, nu mânca măsline.Puteam să dăm tractoare şi să luăm măsline din Grecia, dar el aspus «Nu, dragă, lasă. Ai noştri nu mănâncă măsline»", îşiaminteşte Andrei. Citiţi mai mult despre cum au recuperat băieţii deştepţi banii pe care alte ţări îidatorau statului pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO