Cei mai mari 20 de producători locali de medicamente au avut afaceri de 500 mil. euro, jumătate din cât face liderul pieţei din Ungaria

12 iun 2014 Autor: Ioana David

Pe o piaţă a medicamentelor de peste 2,6 mld. euro, producătorii români nu reuşesc să câştige teren, industria farma fiind în mod tradiţional dominată de importatori. Ungaria, Cehia sau Slovenia au cel puţin un producător cu afaceri de un miliard de euro.

Cei mai mari 20 de producători locali de medicamente (inclusiv produsele veterinare) au înregistrat anul trecut afaceri de peste 560 mil. euro, în creştere cu 11% comparativ cu nivelul din 2012, arată un calcul al ZF realizat pe baza datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Liderul producţiei locale de pastile a rămas Terapia Ranbaxy, care se apropie de un rulaj de 115 mil. euro, în timp ce locul doi este neclar în condiţiile în care pentru Europharm nu există date publice disponibile.

În timp ce „campionii“ români din domeniul producţiei farma abia reuşesc să treacă de pragul de 100 mil. euro, în ţările din regiune marile fabrici sar de 1 mld. euro, au mii de angajaţi sau ramificaţii în producţie în alte ţări.

Anul trecut, Gedeon Richter din Ungaria a realizat un rulaj de 1,18 mld. euro, în timp ce slovenii de la KRKA au ajuns la 2 mld. euro. În cazul cehilor de la Zentiva pragul de 1 mld. euro a fost atins în 2012, în timp ce Polpharma, cel mai mare producător din Polonia, nu mai are mult până să ajungă la acest nivel.

 

Cum au pierdut producătorii bătălia

„În toate ţările din Europa Centrală şi de Est nu se întâmplă să nu fie doi-trei producători locali, indiferent de capital de medicamente generice, în top 10 (companii de medicamente - n.red.). În Ro­mânia există doar unu (Terapia - n.red.)“, spune Dragoş Damian, CEO al Terapia Ranbaxy.

Marile fabrici româneşti de pastile sunt deţi­nute de multinaţionale, iar singurul producător al Ministerului Sănătăţii, Antibiotice Iaşi, se află pe locul trei în clasamentul ZF.  Producătorii români se orientează către medicamente fără prescripţie medicală, medicamente ieşite de sub patent recent în aria cardiovasculară, sistem respirator, sistem nervos central, oncologie, dar nu au pierdut din vedere nici exporturile.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.06.2014

 
Cuvinte cheie:
crestere
, medicamente
, producator
, afaceri
, lider
, ungaria
, piata
, produse
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide