ZF 24

Cei mai mari 20 de proprietari de restaurante au 1 mld. lei. 70% vin de la McDonald’s, KFC şi Pizza Hut

Cei mai mari 20 de proprietari de restaurante au 1 mld....

Autor: Cristina Roşca

30.08.2013, 00:08 3209

Cele mai mari 20 de lanţuri de restaurante din România au afaceri cumulate de un mi­liard de lei (232 de milioane de euro), ocupanţii podiu­mu­lui, lanţurile internaţionale McDonald’s, KFC şi Pizza Hut contribuind cu 70% la total. Piaţa restaurantelor din România, despre care există puţine date, este puternic frag­mentată, cei mai mulţi dintre cei peste 17.000 de jucători având afaceri de sub un milion de lei.

„Operăm patru restaurante în cadrul complexului hotelier Internaţional, trei în Sinaia şi unul în Bucureşti. În următoarea lună vom merge cu toate cele trei branduri – Tyrol, Cicina Sofia şi Panoramic – şi în Iaşi“, spune Adrian Fuchs, directorul alimentar al companiei Corex C&B, care operează localuri doar în cadrul complexului hotelier de patru stele. Compania Corex C&B se află între cei mai mari 20 de operatori de restaurante, cu afaceri de 21,8 mil. lei anul trecut, de aproape trei ori mai mari decât în anul anterior.

Potrivit datelor ZF, aceasta este singura firmă din top 20 care operează restaurante în cadrul hotelurilor din ţară. În cazul hote­lu­rilor de patru şi cinci stele din România veniturile realizate de restaurante sunt înre­gistrate pe aceeaşi firmă cu cele ale hotelului şi ale magazinelor din galerie, acolo unde este cazul. Mai mult, operatorii acestora nu dez­văluie informaţii privind ponderea veniturilor restaurantelor în total.

În top 20 compania Corex C&B se bate atât cu branduri in­ter­naţio­nale pre­cum McDo­nald’s, KFC sau Pizza Hut, cât şi cu branduri locale precum La Mama sau City Grill. Totuşi, în spa­tele celor mai multe busi­nessuri din domeniu, indiferent dacă este vorba de brand local sau străin stă un antre­prenor român. Astfel, McDonald’s este singurul brand străin venit direct pe piaţă, celelalte fiind venite în franciză. În cazul lanţurilor KFC, Pizza Hut şi Paul, acţionarii sunt firme înregistrate în Cipru. Şi operatorul restau­ran­telor din complexul hotelier International are drept acţionar o companie înregistrată în Cipru.

În top se găsesc şi antreprenorii Handrea Darius Onuţ, Far­ma­che Cristian Au­relian şi Far­mache Liliana care operează franciza NordSee, unul dintre cele mai mari lanţuri de restaurante din Europa specializate pe prepararea de produse din peşte şi fructe de mare. Topul realizat de ZF este alcătuit din companii înregistrate la Re­gis­trul Co­mer­ţului cu CAEN-ul restaurante. Astfel, între primii 20 de jucători din do­meniu şi-au făcut loc şi companii care au în prin­cipal alte obiecte de activitate, precum Rio­matex, care are în zona Braşovului în prin­cipal activităţi de panificaţie. Din totalul cifrei de afaceri a companiei, de 22,5 mil. lei, doar circa 10% vin din activitatea de restaurante, potrivit reprezentanţilor com­paniei. „Activităţile companiei Siculcom cu­prind o benzinărie şi un restaurant Mă­ceşul la Târgul Secuiesc“, spun şi reprezentanţii Siculcom. În top şi-au făcut de asemenea loc bru­tăriile Paul şi cluburile Fratelli. Com­pania care operează localurile Fratelli ope­rează însă şi restaurantul Biutiful din Cen­trul Vechi şi o firmă de catering Fla­vours.

O altă firmă de catering – Ro-Armyca­tering- îşi face loc în top, chiar pe poziţia a cincea, cu afaceri de peste 30 mil. lei. „So­cie­tatea comercială Ro-Armycatering, filială a C.N.Romtehnica, specializată în activităţi de hrănire, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale, asigură servicii de hrănire exclusiv pentru personalul Armatei României“, potrivit site-ului pro­priu. În anul 2013, compania asigură hrăni­rea efectivelor din 40 de unităţi militare, res­pectiv cu două unităţi mai mult faţă de anul 2012, potrivit aceleiaşi surse.

Totodată, există localuri care deţin restaurante, dar care sunt operate de companii care au un alt CAEN, cum ar fi baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor. De asemenea, nu sunt incluse în top companiile care nu şi-au publicat bilanţul pe 2012, cum este cazul SpringTime, cu afaceri de peste 49 mil. lei în 2011.

De asemenea, restaurantul din ma­gazinul Ikea, care este potrivit datelor ZF unul dintre cele mai mari din ţară, cu afaceri de circa 4 mil. euro, nu îşi face loc în top pentru că rezultatele sunt înregistrate pe o singură companie, la comun cu cele ale magazinului.

Pe piaţa din România operează circa 17.000 de companii cu CAEN-ul restau­rante, cele mai multe dintre acestea, circa 3.200, în Bucureşti.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.08.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO