ZF 24

Cei zece giganţi care controlează piaţa mondială de FMCG au afaceri de 400 mld. euro. Ce branduri se găsesc în ograda Nestle, Coca-Cola şi Mars?

Cei zece giganţi care controlează piaţa mondială de...

Autor: Cristina Roşca

13.08.2014, 15:20 4919

Cei mai mari zece jucători din industria mondială de FMCG, giganţii care controlează consumul casnic, au afaceri de aproape 400 mld. euro şi circa 400 de branduri pe care le deţin direct sau indirect.

Descărcaţi graficul la rezoluţie maximă aici

În acest top, realizat de zerohedge.com, şi-au făcut loc companii precum Nestle, Procter&Gamble, Johnson&Jonson sau Coca-Cola. Cei mai mulţi dintre cei zece giganţi sunt prezenţi direct şi pe piaţa locală, singurii care au ales să intre în România prin distribuitori fiind Kellogg’s şi General Mills.

Harta realizată de zerohedge.com prezintă însă şi o serie de branduri care s-au aflat în portofoliul giganţilor străini dar care în prezent se află sub alte umbrele. Deşi nu mai există relaţii de “rudenie”, cele mai multe branduri au rămas în strânsă legătură cu fosta companie mamă, cum este cazul PepsiCo şi Pizza Hut sau Kfc. Lanţurile de restaurante au rămas în relaţii strânse cu PepsiCo, băuturile fiind încă prezente în multe dintre localuri.

Cei zece producători au în portofoliu branduri de mâncare, dulciuri, băuturi, bunuri de îngrijire personală şi îngrijirea locuinţei. Pe lângă brandurile cheie din portofoliu, aceşti giganţi au şi branduri pe care le controlează indirect. Un exemplu în acest sens este Nestle cu brandurile L’Oreal.

Topul celor mai importanţi jucători din FMCG

Cei zece mari
Topul celor mai importanţi jucători din FMCG
Grup Cifră de afaceri globală (mld. euro)
Nestle 76,0
Procter&Gamble 63,0
Johnson&Johnson 53,4
Unilever 49,8
PepsiCo 49,7
Coca-Cola 35,0
Mars 24,7
Kraft 13,6
General Mills 13,5
Kellogg’s 10,5
Total 389,2
Sursa: ZF
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO