ZF 24

Cel mai bun preţ al sezonului: Toepfer vinde grâu românesc în Egipt pentru 280 $/tonă. Agricultorii îl dau la poarta fermelor cu 209 $/tonă

Cel mai bun preţ al sezonului: Toepfer vinde grâu...

Autor: Gabriel Razi

11.11.2013, 00:08 1178
Traderul Alfred Toepfer, cu afa­ceri locale de 424 mil. euro, a câştigat o licitaţie pentru a livra 60.000 de tone de grâu românesc în Egipt pentru 280,73 $/tonă la care se adaugă navlul de 19,5 dolari/tonă. Co­taţ­ia obţinută de Toepfer este şi cea mai mare dintre toate cele şase licitaţii câş­ti­ga­te de trader în Egipt de la începutul sezo­nului.
 
 
„Achiziţia de grâu din data de 6 noiembrie are următoarea structură: 60.000 de tone de grâu românesc de la Toepfer“, se arată în anunţul public făcut de achizitorul de stat din Cairo, ce menţionează că livrarea urmează a fi făcută în perioada 1-10 decembrie.
 
Prin această licitaţie Egiptul, cel mai mare importator de grâu la nivel mon­dial, a revenit pe piaţa interna­ţională de achi­ziţii după mai bine de o lună. Auto­ri­tăţile egiptene au mai încercat piaţa în prima jumătate a lunii octombrie însă au decis să anuleze comenzile pe fondul pre­ţurilor ridicate.
 
Şi acum egiptenii s-au arătat pru­denţi comandând numai un Pa­na­max având în vedere că în mod normal GASC - achizitorul de stat egiptean - pre­feră să distribuie riscul alegând mai multe origini pentru grâu, iar comenzile se­lec­tate în cadrul unei singure licitaţii cu­prind mai multe vase de tip Panamax de 60.000 de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO